Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs - gymnasienivå

Allmän kurs på folkhögskolan är främst till för dig som saknar fullständig gymnasieutbildning och vill uppnå grundläggande behörighet till yrkeshögskola och/eller högskola. På allmän – gymnasienivå läser du en kombination av behörighetsgivande ämnen och spännande profilämnen, där båda delarna är lika viktiga. Hur länge du behöver läsa avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig sedan innan.

 


På vår allmänna kurs arbetar vi mycket i grupp. Istället för att fokusera på att läsa in kunskaper och göra prov, vill vi arbeta med att i samtal lära av varandra. Lärarna ansvarar för att du får möjlighet att tillägna dig nya kunskaper, och de redskap du behöver för att studera vidare. Men det är du och de andra deltagarna som tillsammans driver arbetet framåt genom att använda era erfarenheter, ert intresse och er nyfikenhet.

Förutom ämneskunskaper får du lära dig att arbeta tillsammans med andra, att hantera konflikter, att ge och ta konstruktiv feedback, och att redovisa dina kunskaper på många olika sätt. Vi arbetar inte bara med text, utan även med konstnärliga uttrycksformer.

Eftersom klasserna är små och det finns mycket tid för varje ämne finns det möjlighet för dig att få mycket stöttning i skolarbetet, både av lärare och dina studiekamrater. Skolan har också en specialpedagog som kan erbjuda extra stöd till dig som till exempel har läs- och skrivsvårigheter eller behöver hjälp med att planera dina studier. Så om du har viljan att anstränga dig för att klara dina studier har du alla möjligheter här!

En dag i veckan läser du en av våra fyra profiler som alla har en praktisk och/eller estetisk inriktning. Här får du utveckla dig själv, din kreativitet och din reflektionsförmåga. Du väljer profil utifrån ditt intresse. I profilgruppen studerar du tillsammans med deltagare från andra klasser på allmän kurs grundskole- och gymnasienivå – en bra möjlighet att lära känna fler förutom klasskamraterna!

Nyfiken? Kontakta oss, så berättar vi mer. Du är också välkommen på studiebesök, där du får träffa våra lärare och ambassadörer, och vara med på lektionerna en dag.

Profil: (En dag i veckan)

Klicka nedan för mer information om respektive profil:

Läs mer om hur du kan bli behörig till högskola och yrkeshögskola genom allmän kurs här: https://www.folkhogskola.nu/om-folkhogskola/sa-funkar-folkhogskola/behorigheter/

På Fristads folkhögskola erbjuder vi de 7 resp 10 behörigheterna som krävs för grundläggande högskolebehörighet, det vill säga kunskaper som motsvarar Svenska eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6, Matematik 1b, Naturkunskap 1a1, Samhällskunskap 1a1, Historia 1a1 och Religionskunskap 1.
Utöver den grundläggande behörigheten kan man hos oss få särskilda behörigheter i Naturkunskap 1a2 och 2, Matematik 2b, Historia 1a2 och Samhällskunskap 1a2. Dessa ger tillträde till fler högskoleutbildningar.

En allmän kurs på folkhögskolan består dock av så mer än bara dessa behörigheter, och du som deltagare behöver ha genomfört kursens alla delar (t ex profilen, gemensamma aktiviteter mm) för att kunna uppnå omfattningskravet för yrkeshögskole- eller högskolestudier.

Kostnader:
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial mm. Folkhögskolan tar ut en serviceavgift som för heltidsstudier innebär 1700 kr per termin. 

Serviceavgiften ger dig:

 • tillgång till Office 365
 • möjlighet att låna bärbar dator om så behövs
 • visst studiematerial och kopior
 • förmiddagsfika varje skoldag
 • några festliga måltider under kurstiden
 • olycksfallsförsäkring

Utöver serviceavgiften förväntas du betala ungefär 600 kr för läroböcker per år. Även kostnader för studiebesök (resor dit och ev entréavgifter) kan tillkomma.

Ansökningsperioder och kursstarter

För start på hösttermin är ansökningsperioden från början av februari till sista april, därefter sen ansökan i mån av plats.

Ansökan till vårterminen är möjlig om platser finns. För start på vårtermin är ansökningsperioden från mitten av november till början av december, därefter sen ansökan i mån av plats.

Ansökan & antagning

Allmän kurs gymnasienivå har två kursstarter: augusti och januari. Vill du börja i augusti, behöver ansökan registreras senast den 30:e april. Då ges besked om antagning vid midsommar. För kursstart i januari, behöver ansökan registreras i mitten på november och besked om antagning ges då i mitten av december. 

Ansökan gör du i skolans digitala ansökningsformulär i Schoolsoft. Till ansökan ska du ladda upp betyg från tidigare studier (se behörighetskrav) och ett personligt brev, där du berättar lite om dig själv, varför du vill gå på skolan och dina tankar kring framtiden. Betyg och personligt brev är viktiga  dokument för att vi ska kunna handlägga din ansökan. 

De som utifrån sin ansökan och sitt personliga brev bedömts lämpliga, bjuds in till ett personligt samtal. Efter samtalet görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen.

Behörighetskrav

För att påbörja allmän kurs på gymnasienivå behövs:
* minst godkänt i svenska eller svenska som andraspråk
* minst godkänt i samhällskunskap på grundskolenivå
* minst godkänt i matematik motsvarande grundskolenivå
* minst godkänt i engelska motsvarande grundskolenivå

Studietakt

Helfart

Gäller för både Fjärr och de som går fysisk på plats

Kurstider läsåret 2022/2023:

 • Höstterminen 2022: mån 22/8 - tis 20/12
  Höstlov vecka 44 (31/10 - 4/11)
 • Vårterminen 2023: mån 9/1 - ons 31/5
  Sportlov vecka 7 (14-17/2)

  Påsklov vecka 15 (11-14/4)
  Kristi Himmelsfärdslov (18-19/5)

Kurstider läsåret 2023/2024:

 • Höstterminen 2023: mån 21/8 - ons 20/12
  Höstlov vecka 44 (30/10 - 3/11)
 • Vårterminen 2024: mån 8/1 - fre 31/5
  Sportlov vecka 7 (12-16/2)

  Påsklov vecka 14 (2-6/4)
  Kristi Himmelsfärdslov (9-10/5)

Profilbild av Fredrik Ekman

Fredrik Ekman

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Mikaela Lemke

Lärare folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Profilbild av Simon Gottfridsson

Simon Gottfridsson

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-11-14 15:17