Allmän kurs - gymnasienivå

Tre personer utomhus i blåsten. Två personer har solglasögon.

Allmän kurs på folkhögskolan är främst till för dig som saknar fullständig gymnasieutbildning och vill uppnå grundläggande behörighet till yrkeshögskola och/eller högskola.

På allmän – gymnasienivå läser du en kombination av behörighetsgivande ämnen och spännande profilämnen, där båda delarna är lika viktiga. Hur länge du behöver läsa avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig sedan innan.

Allmän kurs på folkhögskolan är främst till för dig som saknar fullständig gymnasieutbildning och vill uppnå grundläggande behörighet till yrkeshögskola och/eller högskola. 

Du läser en kombination av behörighetsgivande ämnen och spännande profilämnen, där båda delarna är lika viktiga. Hur länge du behöver läsa avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig sedan innan. Sammanlagt ska du ha studerat på gymnasienivå i minst 3 år på heltid. Du kan tillgodoräkna dig betyg från gymnasiet eller arbetslivserfarenhet. När du kommer på intervju, tittar vi närmare på detta och gör en studieplanering för dig. 

Istället för att fokusera på att läsa in kunskaper och göra prov, lär vi oss genom att samtala med varandra, diskutera och reflektera. Lärarna ansvarar för att du får möjlighet att tillägna dig nya kunskaper, och de redskap du behöver för att studera vidare. Men det är du och de andra deltagarna som tillsammans driver arbetet framåt genom att använda era erfarenheter, ert intresse och er nyfikenhet. Här är det viktigt att alla deltar aktivt. 

Förutom ämneskunskaper får du lära dig att samarbeta med andra, att hantera konflikter, att ge och ta konstruktiv feedback, och att redovisa dina kunskaper på många olika sätt. Vi arbetar inte bara med text, utan även med konstnärliga uttrycksformer. 

Friskvård är också en viktig del för en fungerande studiesituation och god hälsa. Här får du välja mellan aktiviteter med olika intensitetsnivå så som promenad, yoga och bollsport varje vecka. Från år 2 väljer du också en av tre profiler som t ex bild & keramik, film & foto eller hälsa. Varje fredag får du ägna dig åt profilen hela dagen! 

Eftersom klasserna är små (ca 15 deltagare) och det finns mycket tid för varje ämne finns det möjlighet för dig att få mycket stöttning i skolarbetet, både av lärare och dina studiekamrater. Skolan har också en specialpedagog som kan erbjuda extra stöd till dig som till exempel har läs- och skrivsvårigheter eller behöver hjälp med att planera dina studier. Du kan också träffa vår kurator för att t ex jobba med strategier för god närvaro eller att använda din energi på ett klokt sätt. Så om du har viljan att anstränga dig för att klara dina studier har du alla möjligheter här! 

Nyfiken? Kontakta oss, så berättar vi mer. Du är också välkommen på studiebesök, där du får träffa våra lärare och deltagare, och vara med på lektionerna en dag. 

Profil: (En dag i veckan)

Klicka nedan för mer information om respektive profil:

Att bli behörig till högskola och yrkeshögskola genom allmän kurs

Läs mer om hur du kan bli behörig till högskola och yrkeshögskola genom allmän kurs här: https://www.folkhogskola.nu/om-folkhogskola/sa-funkar-folkhogskola/behorigheter/

På Fristads folkhögskola erbjuder vi de 7 resp 10 behörigheterna som krävs för grundläggande högskolebehörighet, det vill säga kunskaper som motsvarar Svenska eller Svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 5 och 6, Matematik 1b, Naturkunskap 1a1, Samhällskunskap 1a1, Historia 1a1 och Religionskunskap 1.
Utöver den grundläggande behörigheten kan man hos oss få särskilda behörigheter i Naturkunskap 1a2 och 2, Matematik 2b, Historia 1a2 och Samhällskunskap 1a2. Dessa ger tillträde till fler högskoleutbildningar.

En allmän kurs på folkhögskolan består dock av så mer än bara dessa behörigheter, och du som deltagare behöver ha genomfört kursens alla delar (t ex profilen, gemensamma aktiviteter mm) för att kunna uppnå omfattningskravet för yrkeshögskole- eller högskolestudier.


Ansökningsperioder, ansökan och behörighetskrav

Ansökningsperioder och kursstarter 

Allmän kurs har kursstart i augusti. Du behöver skicka in din ansökan senast den 30:e april, och får då besked om antagning i slutet av juni. Om det blir lediga platser under hösten, är det även möjligt att starta i januari. Då behöver du söka senast i mitten på november. I mitten av december får du veta om du har fått plats på kursen. 

Beroende på söktryck kan vi komma att öppna upp för sena ansökningar efter ordinarie ansökningsperiod. Sena ansökningar hanterar vi så snart vi kan, och eventuellt antagningsbesked kan komma nära inpå kursstart. Om du gör en sen ansökan, kan vi inte garantera att vi hinner genomföra hela antagningsprocessen, och du behöver eventuellt vänta till nästa kursstart. 

Ditt första studieår på allmän kurs 

Ditt första studieår består av två delkurser – en introduktionskurs på 9 veckor, och en fortsättningskurs resten av läsåret. Under introduktionskursen ligger fokus på närvaro, kommunikation och att du kommer i gång med studierna. Du får möjlighet att testa vårt kursupplägg och att bo på internat (om du väljer det). Om både du och vi på skolan tycker att vi har skapat rätt förutsättningar för dina fortsatta studier hos oss, ansöker du till fortsättningskursen. 

Ansökan & antagning 

Ansökan gör du på skolans digitala ansökningsblankett i Folkhögskolornas Mina sidor. Där laddar du också upp dina betyg från tidigare studier. Du får också skriva ett personligt brev där du berättar lite om dig själv, varför du vill gå på skolan och dina tankar kring framtiden. Betyg och personligt brev är viktigadokument för att vi ska kunna handlägga din ansökan. 

Alla som utifrån sin ansökan och sitt personliga brev har bedömts lämpliga, bjuds in till ett personligt samtal. Efter samtalet görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen. Vid antagning till allmän kurs prioriteras följande sökande: 

* Sökande som redan studerar vid någon av skolans kurser och som fullföljt studierna enligt studieplan. 
* Sökande som inte slutfört grundskole- och/eller gymnasiestudier. 
* Sökande som har behov av det sammanhang och den pedagogik som folkhögskolan erbjuder. 

Arbetslivserfarenhet, motivation till folkhögskolestudier samt förutsättningar att tillgodogöra sig undervisningen vägs också in vid urvalet. 

Behörighetskrav 

För att påbörja allmän kurs på gymnasienivå behövs: 
* minst godkänt i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå 
* minst godkänt i engelska på grundskolenivå 

Du har bättre förutsättningar att klara kursen om du även har minst godkänt i samhällskunskap och matematik på grundskolenivå, men det är inget krav. 

Ladda upp betyg från grundskolan eller grundläggande vuxenutbildningen alt behörighetsintyg från folkhögskolan. Om du har läst på gymnasienivå, ladda även upp dessa betyg eller intyg. Betyg från särskolan ger inte behörighet att söka till allmän kurs grundskole- eller gymnasienivå. 

Studietakt 

Helfart 


Kostnader per termin och studietakt

Kostnader 
Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial m.m. På Fristads folkhögskola tillhandahåller skolan en del av det mot en serviceavgift. För aktuell kostnad se För Studerande/Kostnader

Utöver serviceavgiften kan kostnader för studiebesök (resor dit och eventuella entréavgifter) tillkomma.

Studietakt
Kursen ges på helfart.


Kurstider - Allmän Gymnasienivå

Gäller för både Fjärr och de som går på plats i Fristad 

  • Kurstider läsåret 2024/2025:

    • Höstterminen 2024: mån 19/8 - ons 18/12
      Höstlov vecka 44 (28/10 - 1/11)
    • Vårterminen 2025: tis 7/1 - ons 28/5
      Sportlov vecka 7 (10-14/2)

      Påsklov vecka 16 (14-17/4)

  • Kurstider läsåret 2025/2026:

    • Höstterminen 2025: mån 18/8 - ons 17/12
      Höstlov vecka 44 (27/10 - 31/10)
    • Vårterminen 2026: ons 7/1 - fre 29/5
      Sportlov vecka 7 (9-13/2)

      Påsklov vecka 15 (7/4-10/4)


Kursplan - Allmän kurs Gymnasienivå


Kontaktperson gymnasienivå

Fredrik Ekman

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 033 - 23 68 00

Simon Gottfridsson

Lärare, folkhögskola

Telefonnummer

Kontor: 033 - 23 68 00

Ansök om fortsättning - Välj rätt nivå för dig.

Dessa val är endast för deltagare som gått läsåret 2024/2025 på Fristads folkhögskola och vill fortsätta sina studier läsåret 2025/2026.
Ansökan öppnar 10 mars kl 9.

OBSERVERA! Ansökan stänger 13 april 2025.

Ansök om att fortsätta med nytt läsår på Allmän kurs gymnasienivå - är öppen för ansökan

Ansök om att fortsätta med nytt läsår på Allmän kurs gymnasienivå Fjärr - är öppen för ansökan

NPF- Ansök om att fortsätta med nytt läsår på Allmän kurs gymnasienivå NPF -  är öppen för ansökan