Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

På historisk mark

Fristads folkhögskola är belägen på anrika Frista' he', ett gammalt exercisfält i Fristads samhälle, cirka 12 km norr om Borås.

En del av de gamla byggnaderna i renoverat skick finns kvar och tjänar idag som högtidssal, gymnastiksal, matsal och hembygdsmuseum.

1879 i november öppnades Elfsborgs läns första folkhögskola i Liared, den första kursen hade 18 manliga elever. Skolans grundare och förste föreståndare Henrik Spaak skrev i sin redogörelse för verksamheten under det första läsåret:

"Den 10 november öppnades Elfsborgs läns första folkhögskola, dervid jag inledde min undervisning med några till lärjungarne ställda råd och förmaningar...

Meningen med deras undervisning här vore den, att de efter här genomgången kurs skulle med större ifver och riktade med något vidsträktare insigter återgå till deras förutvarande verksamhet och i densamma söka inlägga de erfarenhetsrön och kunskaper, som de här genom träget arbete och god uppmärksamhet kunnat förvärfva sig."

Landstinget beslöt anslå 1.000 kronor till unvervisningsmateriel. 1880 i maj började den första kvinnliga sommarkursen med 17 elever.

Skolan flyttades runt till Fänneslunda, åter till Liared, några år i Vänersborg sedan till Herrljunga och slutligen till Fristad 1923.
Området hade då varit tomt sedan 1914 då I15 i Borås stod klart och all militär verksamhet flyttades till stan.

Senast uppdaterad: 2016-05-03 10:35