Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Trädgårdsutbildningen

Grundläggande trädgårdsutbildning inom ekologisk odling och skötsel av utemiljöer!

Vi erbjuder en bred grundutbildning inom trädgård som innehåller det du behöver för att få jobb inom den gröna näringen, samtidigt som den också förbereder dig för vidare studier inom trädgårdsområdet.

Vårt fina skolområde är vårt klassrum, och vi sköter både köksträdgården, perennrabatterna, gräsytorna, träd och buskar.

Det ekologiska perspektivet genomsyrar hela utbildningen, liksom kreativitet och lusten att skapa, odla och vårda. Teori och handens kunskap varvas, och praktik ingår naturligtvis i kursen.

I kursen ingår tre praktikperioder där du som deltagare väljer inriktning.

Kursinnehåll

Utbildningen följer trädgårdsåret med start i slutet av februari och avslutas i december. Kursens tre stora kunskapsområden:

 • Grunder inom ekologisk odling – grönsaker, bär och prydnadsväxter
 • Växtkunskap
 • Skötsel av utemiljöer

Därtill får du träna på att beskära, hantera och köra vanliga redskap och maskintyper, anlägga några hårdgjorda ytor och planteringsytor. Under ett antal temadagar vars syfte är att belysa trädgårdsområdet ur fler perspektiv och inspirera till kreativitet får du prova på betonggjutning och pilflätning. 

För en mer detaljerad beskrivning av kursinnehållet kan du läsa i "kursplan" nedan.

Kursinformation

Kurstider
v.9 - v.51 2021

Under sommarmånaderna ligger hela praktikveckor. En av dessa är förlagd till folkhögskolan för att tillsammans med en kurskamrat ansvara för skötseln av skolans grönytor och odlingar. Ett sommaruppehåll om 4 veckor läggs individuellt.

Studietakt:
helfart

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs
Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav
Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning
Ansökan görs på skolans digitala ansökningsformulär. Till ansökan ska du bifoga ditt slutbetyg från gymnasiet samt ett personligt brev där du beskriver dina mål med att gå en trädgårdsutbildning på folkhögskolan.

Alla som utifrån sin ansökan och sitt personliga brev har bedömts lämpliga, bjuds in till ett personligt samtal. Efter samtalet görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen.

Vi tillämpar löpande antagning under ansökningsperioden, vilket innebär att vi intervjuar och antar sökande under ansökningsperioden. En tidig ansökan ger ett tidigt samtal med den sökande, vilket ligger till grund för antagningen.

Ansökningsperioden för start v. 9 2022 sker under perioden 27 september - 24 oktober 2022.

Detaljerade antagningskriterier finner du här:

Antagning Trädgård.pdf

Kostnader:
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial mm. På Fristads folkhögskola tillhandahåller vi en del av det mot en serviceavgift. För heltidsstuderande är serviceavgiften 1700 kr per termin. 

Serviceavgiften ger dig:

 1. kursmaterial så som
  • Lån av läroböcker
  • Tillgång till Office 365
  • Kopior
 2. förmiddagsfika varje skoldag 
 3. några festliga måltider under kurstiden

Du bekostar själv dina arbetskläder (arbetsbyxor med knäskydd och arbetsskor med stålhätta, ungefärlig kostnad 1000 kr) samt transport till och från studiebesök och praktikplatser.

Ansökningsperiod

Trädgårsutbildningen startar vecka 9 2021.

Ansökningsperioden inför trädgårdsutbildningen 2022 startar den 27 september och avslutas den 24 oktober 2021. Du kan bara lägga in din ansökan under denna period. Intervjuer och antagning sker löpande under oktober månad fram till början av november.

 

Kontakt

Kursansvarig
Nina Trägårdh

nina.tragardh@vgregion.se

0700-825126

Senast uppdaterad: 2021-09-23 15:45