Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Trädgårdsutbildningen

Vi välkomnar alla nya deltagare till 2023 års Grundläggande trädgårdsutbildning inom ekologisk odling och skötsel av utemiljöer! Start 27 februari. Intresserad av att söka till 2024 års omgång? Ansökan öppnar i vecka 39.

Vi erbjuder en bred grundutbildning inom trädgård som innehåller det du behöver för att få jobb inom den gröna näringen, samtidigt som den också förbereder dig för vidare studier inom trädgårdsområdet.

Vårt fina skolområde är vårt klassrum, och vi sköter både köksträdgården, perennrabatterna, gräsytorna, träd och buskar.

Det ekologiska perspektivet genomsyrar hela utbildningen, liksom kreativitet och lusten att skapa, odla och vårda. Teori och handens kunskap varvas, och praktik ingår naturligtvis i kursen.

I kursen ingår tre praktikperioder där du som deltagare väljer inriktning.

Kursinnehåll

Utbildningen följer trädgårdsåret med start i slutet av februari och avslutas i december. Kursens tre stora kunskapsområden är:

  • Grunder inom ekologisk odling – grönsaker, bär och prydnadsväxter
  • Växtkunskap
  • Skötsel av utemiljöer

Därtill får du träna på att beskära, hantera och köra vanliga redskap och maskintyper, anlägga några hårdgjorda ytor och planteringsytor. Under ett antal temadagar vars syfte är att belysa trädgårdsområdet ur fler perspektiv och inspirera till kreativitet får du prova på betonggjutning och pilflätning. 

För en mer detaljerad beskrivning av kursinnehållet kan du läsa i dokumentet "kursplan" nedan.

Kursinformation för Trädgårdsutbildningen

Studietakt:
helfart

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs
Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav
Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning
Ansökan görs på skolans digitala ansökningsformulär. Till ansökan ska du bifoga ditt slutbetyg från gymnasiet samt ett personligt brev där du beskriver dina mål med att gå en trädgårdsutbildning på folkhögskolan.

Alla som utifrån sin ansökan och sitt personliga brev har bedömts lämpliga, bjuds in till ett personligt samtal. Efter samtalet görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen.

Vi tillämpar löpande antagning under ansökningsperioden, vilket innebär att vi intervjuar och antar sökande under ansökningsperioden. En tidig ansökan ger ett tidigt samtal med den sökande, vilket ligger till grund för antagningen.

Ansökningsperioden för start v. 9 2023 sker under perioden 26 september - 23 oktober 2022.

Detaljerade antagningskriterier finner du här: Antagning Trädgård.pdf

Kostnader utöver serviceavgift
Förutom serviceavgiften (se separat rubrik) bekostar du själv dina arbetskläder det vill säga arbetsbyxor med knäskydd och arbetsskor med stålhätta, ungefärlig kostnad 1000 kr. Kostnader för transport till och från studiebesök och praktikplatser tillkommer också.

Kostnader:
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial m.m. På Fristads folkhögskola tillhandahåller skolan en del av det mot en serviceavgift.
OBS! Serviceavgiften för läsåret 23/24 håller på att ses över. Priset och exakt vad som ingår publiceras här senast i början på juni 2023.

Detta läsår är serviceavgiften 1700 kr per termin och då ingår:

  • tillgång till Office 365
  • möjlighet att låna bärbar dator om så behövs
  • visst studiematerial och kopior
  • förmiddagsfika varje skoldag
  • några festliga måltider under kurstiden
  • olycksfallsförsäkring

Utöver serviceavgiften kan kostnader för studiebesök (resor dit och eventuellt entréavgifter) tillkomma.

Kurstider 2023:

  • Vårterminen 2023: mån 27/2 - fre 7/7

    Påsklov v. 15 (11/4)
    Sommaruppehåll vecka 28-29 (10/7– 21/7)
    Vecka 23-32 har resp deltagare 2 flexibela lovveckor 
    Under sommarmånaderna ligger hela praktikveckor. En av dessa är förlagd till folkhögskolan för att tillsammans med en kurskamrat ansvara för skötseln av skolans grönytor och odlingar. Ett sommaruppehåll om 4 veckor läggs individuellt.

  • Höstterminen 2023: mån 24/7 - ons 20/12
    Höstlov (2-3/11)

Nina Trägårdh

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-02-21 13:54