Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Trädgårdsutbildningen

Grundläggande trädgårdsutbildning inom ekologisk odling och skötsel av utemiljöer!

Gillar du trädgård och odling, och är intresserad av att skapa dig en framtid i trädgårdsbranschen? Hos oss får du chansen!

Vi erbjuder en bred grundutbildning inom trädgård som innehåller allt du behöver för att få jobb inom den gröna näringen, samtidigt som den också förbereder dig för vidare studier inom trädgårdsområdet. Vårt fina skolområde är vårt klassrum, och vi sköter både köksträdgården, perennrabatterna, gräsytorna, träd och buskar.

Det ekologiska perspektivet genomsyrar hela kursen, liksom kreativitet och lusten att skapa, odla och vårda. Förutom traditionella trädgårdsämnen ingår även speciella temaveckor. Teori och handens kunskap varvas, och praktik ingår naturligtvis i kursen.

Kursinnehåll

Trädgårdsutbildningens delkurser är upplagda i perioder som följer årsloppet och odlingssäsongen. Kursen innehåller stora kunskapsområden:

 • Grunder inom odling – grönsaker & bär samt prydnadsväxter
 • Växtkunskap
 • Beskärning
 • Skötsel av utemiljöer
 • Trädgårdsmaskiner
 • Trädgårdsanläggning

Därtill kommer det ett antal temadagar/-veckor vars syfte är att belysa trädgårdsområdet ur fler perspektiv och att inspirera till kreativitet. Tänkbara arbetsområden skulle kunna vara:

 • Trädgårdsåret
 • Självhushållning, förädling
 • Trender i trädgård
 • Trädgårdskultur

Kursinformation

Kurstider
v.9 - v.51 2021

Under sommarmånaderna ligger hela praktikveckor. En av dessa är förlagd till folkhögskolan för att tillsammans med en kurskamrat ansvara för skötseln av skolans grönytor och odlingar. Ett sommaruppehåll om 4 veckor läggs individuellt.

Studietakt:
helfart

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kur
Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav
Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning
Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett. Till ansökan ska du bifoga ditt slutbetyg från gymnasiet samt ett personligt brev där du beskriver dina mål med att gå en trädgårdsutbildning på folkhögskolan.

Alla som utifrån sin ansökan och sitt personliga brev har bedömts lämpliga, bjuds in till ett personligt samtal. Efter samtalet görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen.

Kostnader:
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial mm. På Fristads folkhögskola tillhandahåller vi en del av det mot en serviceavgift. För heltidsstuderande är serviceavgiften 1900 kr per läsår, och betalningen delas upp på två tillfällen – halva summan i början av varje termin.

Serviceavgiften ger dig:

 1. kursmaterial så som
  • Lån av läroböcker
  • Tillgång till Office 365
  • Kopior
 2. mat & fika: kaffe/te och smörgås en gång per vecka ("infokaffe" på måndagar), samt lunch vid jul- och sommaravslutning 

Du bekostar också själv dina arbetskläder (arbetsbyxor med knäskydd och arbetsskor med stålhätta, ungefärlig kostnad 600-1000 kr) samt transport till och från studiebesök och praktikplatser.

Ansökningsperiod

Trädgårsutbildningen startar vecka 9 2021. Ansökningsperioden startar den 28 september och avslutas den 25 till oktober 2020. Du kan bara lägga in din ansökan under denna period. Intervjuer sker under oktober månad fram till början av november.

 

Kontakt

Kursansvarig
Nina Trägårdh

nina.tragardh@vgregion.se

0700-825126

Senast uppdaterad: 2020-02-11 10:45