Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs - grundskolenivå

För dig som behöver läsa in eller repetera grundskolenivån. Kursen passar både för dig som tidigare läst på högstadienivå utan att bli klar och dig som precis är klar med SFI och vill börja läsa in grundskolan. Du får en bred allmänbildning och förbereder dig för vidare studier på gymnasienivå. Utbildningen är mellan 1 och 3 år. Hur länge beror på din tidigare skolbakgrund och hur snabbt du läste in SFI.

För dig som behöver läsa in eller repetera grundskolenivån. Kursen passar både för dig som tidigare läst på högstadienivå utan att bli klar och dig som precis är klar med SFI och vill börja läsa in grundskolan. Du får en bred allmänbildning och förbereder dig för vidare studier på gymnasienivå. Utbildningen är mellan 1 och 3 år. Hur länge beror på din tidigare skolbakgrund och hur snabbt du läste in SFI.

På allmän – grundskolenivå läser du en kombination av behörighetsgivande ämnen och spännande profilämnen, där båda delarna är lika viktiga. På schemat står det svenska/svenska som andraspråk, matematik, samhällskunskap, naturkunskap och motion. Vi lägger stort fokus på att du får fortsätta utveckla din svenska i alla ämnen du läser och tränar läsning lite extra på veckans bokcirkel-lektion. Även engelska på årskurs 9-nivå ingår i kursen. Om du har lite eller inga förkunskaper i engelska, läser du inte engelska.

En dag i veckan läser du en av våra fyra profiler som alla har en praktisk och/eller estetisk inriktning. Här får du utveckla dig själv, din kreativitet och din reflektionsförmåga. Du väljer profil utifrån ditt intresse. I profilgruppen studerar du tillsammans med deltagare från andra klasser på allmän kurs grundskole- och gymnasienivå – en bra möjlighet att lära känna fler förutom klasskamraterna!

Att läsa på folkhögskolan kan skilja sig från vad du är van vid från tidigare skolor. Lärarledda lektioner varvas med temastudier, samtal och diskussioner, studiebesök och enskilda inlämningsuppgifter. Upplägget är en blandning mellan undervisning i grupp och individuellt arbete, där pedagogerna hjälper dig att hitta ett lämpligt sätt att studera.

Nyfiken? Kontakta oss, så berättar vi mer. Du är också välkommen på studiebesök, där du får träffa våra lärare och ambassadörer, och vara med på lektionerna en dag.

Profil: (En dag i veckan)

Klicka nedan för mer information om respektive profil:

Information

Kurstider läsåret 20/21:

 • Höstterminen 20: mån 17/8 - fre 18/12
 • Vårterminen 21: tor 7/1 - fre 28/5

Kurstider läsåret 21/22:

 • Höstterminen 21: mån 23/8 - tis 21/12
 • Vårterminen 22: mån 10/1 - ons 1/6

Kursstart:
augusti och januari

Studietakt:
helfart

Kostnader:
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial mm. Folkhögskolan tar ut en serviceavgift som för heltidsstudier innebär 1700 kr per termin. 

Serviceavgiften ger dig:

 • tillgång till Office 365
 • wifi
 • visst studiematerial och kopior samt tillgång till bibliotek
 • tillgång till gym, bastu och idrottshall
 • förmiddagsfika varje skoldag
 • några festliga måltider under kurstiden
 • olycksfallsförsäkring

Utöver serviceavgiften förväntas du betala ungefär 600 kr för läroböcker per år. Även kostnader för studiebesök (resor dit och ev entréavgifter) kan tillkomma.

Behörighetskrav & antagning

Behörighetskrav
För deltagare som har läst svensk grundskola: betygsdokument från årskurs 7 eller högre. Skicka in det senaste dokumentet du har – ju högre årskurs, desto bättre. Betyg från särskolan ger tyvärr inte behörighet att söka till kursen.

För deltagare med skolbakgrund från utlandet: minst betyget E i Svenska för invandrare (SFI), kurs D.

Ansökan & antagning
På allmän grundskolenivå kan du starta när det passar dig. Skolans vanligaste kursstarter är i augusti eller januari. På grundskolenivå kan du också starta andra tider om det finns plats i klassen. Detta passar t.ex. dig som blir klar med SFI och direkt vill fortsätta med grundskolenivå. Om du vill börja i augusti behöver du skicka in ansökan senaste den 30:e april. Du får veta om du fått plats i slutet av juni. För att börja i januari, behöver du söka i mitten på november. I mitten av december får du veta om du har fått plats på grundkursen.

Ditt första år består av två delkurser – en introduktionskurs på 9 veckor, och en fortsättningskurs resten av läsåret. Under introduktionskursen fokuserar vi på att du kommer igång med studierna och att vi tillsammans hittar rätt stöd till dig. Du får möjlighet att testa vårt kursupplägg och att bo på internat (om du väljer det). Om både du och vi på skolan tycker att vi har skapat rätt förutsättningar för dina fortsatta studier hos oss, ansöker du till fortsättningskursen.

Ansökan gör du på skolans digitala ansökningsblankett i Schoolsoft. I ansökan svarar du på några frågor om dig själv. Du laddar också upp dina betyg från tidigare studier.

Om dina svar på frågorna i ansökan och dina betyg bedömts passa för grundkursen, bjuds du in till ett personligt samtal. Vid behov kan du också få göra ett kunskapstest. Efter samtalet (och eventuellt testet) görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen.

Ansök om fortsättning på Allmän kurs

Går du redan går på vår skola och blev antagen på en vårtermin.  Ansöker du om fortsättning för läsåret 2022 via knapparna nedan. Välj rätt nivå för dig.

Ansök om fortsättning på Allmän kurs grundskolenivå - ej öppen

Ansök om fortsättning på Allmän kurs gymnasienivå - öppen

NPF- Ansök om fortsättning på Allmän kurs gymnasienivå NPF - öppen

Lotta Holmén

Lärare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Carl Pilström

Lärare
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2021-10-22 13:21