Yrkesbiodling och dess biprodukter, grundkurs
Bli yrkesbiodlare! Intresset för biodling ökar generellt i Sverige, inte minst för att fler och fler inser binas betydelse för pollinering och biologisk mångfald. Utrustningen är lättare och därför kan fler bedriva biodling.
Branschen är just nu inne i en spännande utveckling där det tidigare fokuset på honungsproduktion breddas till både fler biprodukter (t.ex. sorthonung, bibröd, propolis, pollen) och birelaterade tjänster (pollinering, bisafari, föreläsningar m.m.).
Kursen förbereder dig för att självständigt kunna bedriva yrkesmässig biodling - antingen som anställd eller egenföretagare. Du får kunskaper om hur man planerar, genomför och utvärderar ett verksamhetsår inom yrkesbiodling med hänsyn till honungsbiets biologi och hälsa, årstidsväxlingar och klimat samt ekonomiska förutsättningar. Du får också lära dig om yrkesbiodlingens produkter och tjänster och hur dessa förädlas. Både ekologiska och konventionella metoder presenteras och vi diskuterar deras för- och nackdelar ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt, så att du får redskap för att göra kloka val för ditt eget företag.
Kursens olika delmoment följer året i bigården och verksamhetsåret i ett biodlingsföretag. Praktiska och teoretiska moment vävs samman så att du får en fördjupad förståelse av hantverket samtidigt som du blir duktig på det praktiska arbetet. Vi läser bl.a. om biskötsel, avläggare, drottningodling, driftplanering och livsmedelshantering. Skolans utbildningsbigård ligger i anslutning till trädgårdsklassens odlingar och perennrabatter.
Ansökan
Ansökan Yrkesbiodling grund 2025 - Öppen för ansökan 23 sept kl 9 till 3 nov