Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Du kan börja på folkhögskolan först det år du fyller 18. Du kan alltså fylla 18 under tiden du läser ditt första år, men tidigare än så kan du inte börja hos oss.
Ja, det kan du.
Självklart kan du det. Generellt arbetar vi i mindre grupper och med mer stöttning än till exempel en gymnasieskola både på plats och på fjärr. Vi har också en speciell NPF-inriktning på både grundskole- och gymnasienivå. Beroende på dina behov kan det istället vara aktuellt för dig att söka den. Kontakta skolan om du känner dig osäker på vad du ska söka! Du kan läsa mer om Allmän kurs - grundskolenivå NPF och Allmän kurs - gymnasienivå - NPF.
Studiemedel från CSN Från och med höstterminen det året du fyller 20 har du rätt till studiemedel från CSN. Studiemedlet består av en bidragsdel och en lånedel. I vissa fall kan du ha rätt till mer bidrag och lån, till exempel om du har barn eller har arbetat tidigare. Mer info finns på CSNs hemsida.
Aktivitetsersättning från Försäkringskassan Deltagare mellan 19 och 29 år som behöver längre tid på sig att bli klara med skolan på grund av en sjukdom eller en funktionsnedsättning kan ansöka om aktivitetsersättning vid förlängd skolgång hos Försäkringskassan. Här kräver Försäkringskassan en studieplanering från skolan som vi gärna hjälper dig med. Mer info finns på Försäkringskassans hemsida.
Studiestartsstöd Studiestartsstöd är ett bidrag som vissa arbetslösa mellan 25 och 60 år kan få under en kortare tid för att studera på grundskole- eller gymnasienivå och därmed öka chanserna till jobb. Mer info finns på CSNs hemsida. Det är hemkommunen som i första hand bedömer vilka som tillhör målgruppen för studiestartsstödet. Det är också där som du gör din ansökan.
Studiebidrag från CSN Fram till vårterminen det året du fyller 20 år har du rätt till studiebidrag från CSN som är en mindre summa än studiemedlet, och samma summa som gymnasieelever får. Mer info finns på CSNs hemsida.
Stöd från hemkommunen Därtill kan du få visst ekonomiskt stöd av din hemkommun, t ex ersättning för lunch och skolans serviceavgift samt busskort. I dessa fall tecknar skolan och hemkommunen ett avtal, och så får deltagaren gratis lunch i matsalen och slipper betala sin serviceavgift själv. Hör med din hemkommun vad de kan stötta dig med. Handläggaren där är välkommen att kontakta skolans administration på fristads.folkhogskola@vgregion.se för att ordna med avtal. Folkhögskolan har redan avtal med flera närliggande kommuner.
Inackorderingstillägg Om du läser en gymnasial utbildning eller grundskoleutbildning på en folkhögskola och bor på skolans internat, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. Du kan få inackorderingstillägg till och med vårterminen det år du fyller 20. Mer info finns på CSNs hemsida.