Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Undersköterskeutbildning

Glad undersköterska

Är du intresserad av människors hälsa och vill jobba inom vården i framtiden? Som utbildad undersköterska har du en bred kompetens och kan arbeta såväl på vårdcentral och sjukhus som inom äldreomsorg, hemtjänst och med människor med funktionsnedsättning. Det finns stora behov av utbildad personal, framförallt inom hemtjänst och äldreomsorg. Efter kursen kommer du ha goda chanser till anställning.

Kursen förbereder dig för de arbetsuppgifter som förekommer på dessa olika arbetsplatser: stöd och hjälp med personlig vård, medicin, hushållsuppgifter samt administrativa, sociala och socialpedagogiska uppgifter. Du får utveckla din förståelse för människors olika behov och förutsättningar och hur man bemöter och vårdar människor på ett yrkesmässigt sätt. För att kunna göra det får du kunskaper i hygien och ergonomi, samt hur man arbetar på ett hälsofrämjande, rehabiliterande eller habiliterande sätt.

Du får också utveckla din muntliga och skriftliga kommunikation, så att du lätt kan samarbeta och ge korrekt och komplex information till patienter och anhöriga. För deltagare med andraspråksbakgrund erbjuds Svenska som andraspråk. Vi tränar också på att se och lösa problem i olika vård- och omsorgssituationer, och på att vara kvalitetsmedveten. 

Kursinnehållet bygger på Skolverkets yrkespaket undersköterska, Undersköterska 1500 poäng .docx  I kursen ingår teoretiska och praktiska lektioner, samt arbetsplatsförlagt lärande (APL). APL-perioderna planeras genomföras på olika arbetsplatser både inom vården och inom äldreomsorgen, så att du får en bra inblick i yrkets olika arbetsområden.

Fristads folkhögskola är ansluten till Vård- och omsorgscollege.

Ansökningsperioder och kursstarter

Ansökningsmodulen är öppen från 22 nov 2022 till 15 juni 2023. Vi påbörjar antagningsarbete och intervjuer i april/maj månad och tillämpar löpande antagning från den 15 maj. Sen ansökan kan komma att vara möjlig i mån av plats.

Ansökan & antagning

Ansökan gör du på skolans digitala ansökningsblankett i Schoolsoft. Till ansökan ska du ladda upp betyg från tidigare studier och ett personligt brev där du beskriver dina mål med att gå undersköterskeutbildning på folkhögskolan.

Alla som utifrån sin ansökan och sitt personliga brev har bedömts lämplig, bjuds in till ett personligt samtal. Vid behov kan du i samband med samtalet också få göra ett språktest. Efter samtalet görs en samlad bedömning av huruvida du som söker har förutsättningar att kunna tillgodogöra sig kursinnehållet och har den personliga mognaden och samarbetsförmågan som krävs för arbete inom vård och omsorg. 

Här finns detaljerade antagningskriterier: Antagning Undersköterska.pdf

Behörighetskrav

För att påbörja undersköterskeutbildningen behövs:
* minst fylla 18 år året kursen startar
* minst betyget E eller behörighet från folkhögskolans allmänna kurs i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå 
* minst betyget E eller behörighet från folkhögskolans allmänna kurs i samhällskunskap på grundskolenivå 

Skicka in betyg från grundskolan eller vuxenutbildningen alt behörighetsintyg från folkhögskolan. Betyg från särskolan ger tyvärr inte behörighet att söka till allmän kurs grundskole- eller gymnasienivå.

Studietakt och kurstid

Helfart och 2 läsår

Kostnader:
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial m.m. På Fristads folkhögskola tillhandahåller skolan en del av det mot en serviceavgift.
OBS! Serviceavgiften för läsåret 23/24 håller på att ses över. Priset och exakt vad som ingår publiceras här senast i början på juni 2023.

Detta läsår är serviceavgiften 1700 kr per termin och då ingår:

  • tillgång till Office 365
  • möjlighet att låna bärbar dator om så behövs
  • visst studiematerial och kopior
  • förmiddagsfika varje skoldag
  • några festliga måltider under kurstiden
  • olycksfallsförsäkring

Utöver serviceavgiften kan kostnader för studiebesök (resor dit och eventuellt entréavgifter) tillkomma.

Kurstider läsåret 2022/2023:

  • Höstterminen 2022: mån 22/8 - tis 20/12
    Höstlov vecka 44 (31/10 - 4/11)
  • Vårterminen 2023: mån 9/1 - ons 31/5
    Sportlov vecka 7 (14-17/2)

    Påsklov vecka 15 (11-14/4)
    Kristi Himmelsfärdslov (18-19/5)

Kurstider läsåret 2023/2024:

  • Höstterminen 2023: mån 21/8 - ons 20/12
    Höstlov vecka 44 (30/10 - 3/11)
  • Vårterminen 2024: mån 8/1 - fre 31/5
    Sportlov vecka 7 (12-16/2)

    Påsklov vecka 14 (2-6/4)
    Kristi Himmelsfärdslov (9-10/5)

Profilbild av Hannele Ärlig

Hannele Ärlig

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-02-21 12:31