Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs - gymnasienivå - Fjärr

Allmän kurs på folkhögskolan är främst till för dig som saknar fullständig gymnasieutbildning och vill uppnå grundläggande behörighet till yrkeshögskola och/eller högskola. På Allmän - fjärr kan du göra detta hemifrån samtidigt som du ändå får möjlighet att studera tillsammans med andra i vårt digitala klassrum. Det är alltså en distanskurs som läses i en sammanhållen klass (= fjärrundervisning). Hur länge du behöver läsa avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig sedan innan och vilka behörighetsgivande ämnen du behöver läsa.

Allmän – fjärr ger dig förutsättningar att lyckas med dina distansstudier genom en tydlig struktur, grupptillhörighet och samarbete med andra deltagare och dina lärare. Därför har vi ett sammanhållet schema med lärarledda lektioner dagtid på Teams, vårt digitala samarbetsverktyg. Klassen läser alla ämnen på schemat tillsammans och vi arbetar mycket i grupp. Istället för att fokusera på att läsa in kunskaper och göra prov, vill vi arbeta med att i samtal lära av varandra. Lärarna ansvarar för att du får möjlighet att tillägna dig nya kunskaper, och de redskap du behöver för att studera vidare. Men det är du och de andra deltagarna som tillsammans driver arbetet framåt genom att använda era erfarenheter, ert intresse och er nyfikenhet.

Eftersom klasserna är små och det finns mycket tid för varje ämne finns det möjlighet för dig att få mycket stöttning i skolarbetet, både av lärare och dina studiekamrater. Ett pass i veckan står det studieteknik på schemat. Du har en mentor som stöttar dig både i din personliga utveckling och i dina studier. Skolan har också en specialpedagog som kan erbjuda extra stöd till dig som till exempel har läs- och skrivsvårigheter eller behöver hjälp med att planera dina studier. Så om du har viljan att anstränga dig för att klara dina studier har du alla möjligheter här!

Förutom ämneskunskaper får du lära dig att arbeta tillsammans med andra, att hantera konflikter, att ge och ta konstruktiv feedback, och jobba med demokratifrågor och samhällsengagemang. Tre timmar i veckan läser du en profil. Profilerna som erbjöds läsåret 2022/2023 var t.ex. Högskoleförberedande, Vi som konstnärer och Kreativt skrivande. Höstens profiler kommer att tas fram i samråd med deltagarna. Du väljer profil utifrån ditt intresse. 

Det ingår inga platsförlagda träffar i den här kursen, utan allt sker digitalt. Därför funkar det för alla oavsett var i landet man bor.

Nyfiken? Kontakta oss, så berättar vi mer.

Ansökningsperioder och kursstarter

Allmän kurs gymnasienivå har två kursstarter: augusti och januari. För start i augusti behöver ansökan registreras senast den 30:e april. Då får du besked om antagning vid midsommar. För kursstart i januari behöver ansökan registreras i mitten på november och besked om antagning kommer då i mitten av december.

Beroende på söktryck kan vi komma att öppna upp för sena ansökningar efter ordinarie ansökningsperiod. Sena ansökningar hanterar vi så snart vi kan, och eventuellt antagningsbesked kan komma nära inpå kursstart. Om du gör en sen ansökan, kan vi inte garantera att vi hinner genomföra hela antagningsprocessen, och du behöver eventuellt vänta till nästa kursstart.

Ansökan & antagning

Ansökan gör du i skolans digitala ansökningsformulär i Schoolsoft. Till ansökan ska du ladda upp betyg från tidigare studier (se behörighetskrav) och ett personligt brev, där du berättar lite om dig själv, varför du vill gå på skolan och dina tankar kring framtiden. Betyg och personligt brev är viktiga dokument för att vi ska kunna handlägga din ansökan. 

De som utifrån sin ansökan och sitt personliga brev bedömts lämpliga, bjuds in till ett personligt samtal. Efter samtalet görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen. Vid antagning till allmän kurs prioriteras följande sökande:

* Sökande som redan studerar vid någon av skolans kurser och som fullföljt studierna enligt studieplan.
* Sökande som inte slutfört grundskole- och/eller gymnasiestudier.
* Sökande som har behov av det sammanhang och den pedagogik som folkhögskolan erbjuder.

Behörighetskrav

För att påbörja allmän kurs på gymnasienivå behövs:
* minst godkänt i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå
* minst godkänt i engelska på grundskolenivå

Du har bättre förutsättningar att klara kursen om du även har minst godkänt i samhällskunskap och matematik på grundskolenivå, men det är inget krav.

Skicka in betyg från grundskolan eller vuxenutbildningen alt behörighetsintyg från folkhögskolan. Betyg från särskolan ger tyvärr inte behörighet att söka till allmän kurs grundskole- eller gymnasienivå.

Studietakt

Helfart

Kostnader:
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial m.m. På Fristads folkhögskola tillhandahåller skolan en del av det mot en serviceavgift.

Serviceavgiften är på 1700 kr per termin och då ingår:

 • tillgång till Office 365
 • tillgång till läroböcker
 • olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt under terminen

 

Gäller för både Fjärr och de som går fysisk på plats

Kurstider läsåret 2023/2024:

 • Höstterminen 2023: mån 21/8 - ons 20/12
  Höstlov vecka 44 (30/10 - 3/11)
 • Vårterminen 2024: mån 8/1 - fre 31/5
  Sportlov vecka 7 (12-16/2)

  Påsklov vecka 14 (2-5/4)
  Kristi Himmelsfärdslov (9-10/5)

Profilbild av Erik Grenabo

Erik Grenabo

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Profilbild av Vincent Persson

Vincent Persson

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2023-02-22 11:14