Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs - gymnasienivå - NPF

fyra glada personer

Allmän kurs på folkhögskolan är främst till för dig som saknar fullständig gymnasieutbildning. I Fristad har vi en variant som är särskilt anpassad för deltagare i behov av en lugn studiemiljö och en tydlig struktur, t ex för att man har en diagnos inom NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Här får du studera utifrån dina egna förutsättningar, och utvecklas som människa. Vi jobbar med att stärka ditt självförtroende och att du hittar bra strategier för att lära dig. Kursen är på gymnasienivå, men om du bara saknar något av ämnena svenska, engelska, matematik och samhällskunskap på grundskolenivå, kan vi erbjuda dig att läsa in det också.

En vanlig dag
Stor vikt läggs vid en tydlig struktur och fasta rutiner för skoldagen. Du får jobba i din egen takt i nära samarbete med dina lärare. Du börjar kl. 9:15 med morgonsamling där vi bjuder på en gemensam frukost och startar dagen tillsammans i lugn och ro. Därefter börjar dagens lektioner. Under lunchrasten kl. 11:30-12:30 har du och dina klasskamrater som vill möjlighet att äta lunch i skolans matsal tillsammans med en personal. Kl. 12:30 börjar lektionerna igen och dagen slutar senast kl. 16.

Din klass
Din klass består av upp till 12 deltagare från 18 år och uppåt. Våra nuvarande deltagare upplever att de får arbetsro i sin klass. Det finns en stor acceptans för olikheter hos våra deltagare. Här får alla vara sig själva!  Med i klassen finns också Jessie, vår skolhund. Hon kan hjälpa dig att bli mer fokuserad och lugn, men leker också gärna på rasterna.

Våra två NPF-klasser har sin hemvist i en separat byggnad med egen ingång. I klassrummen och grupprummen kan du välja mellan olika studiemiljöer med t ex soffor, pilatesbollar, höj- och sänkbara bord eller mer traditionell möblering. Du har möjlighet att fysiskt skärma av dig för att få en lugn studiemiljö eller om du behöver vila en stund. Eget skåp finns också i klassrummet.

Extra stöd
Förutom ämneslärare har du tillgång till en specialpedagog på skolan som kan hjälpa dig att klara dina studier på bästa sätt. Du kan också träffa vår kurator för att prata om stora eller små livsfrågor. Våra tre assistenter finns med i klasserna under hela skoldagen, och kan stötta och peppa dig vid behov både under lektionen, på rasterna och under lunchen. 

Kursinnehåll
Under åren på allmän kurs - NPF får du möjlighet att ta sju behörigheter, vilket ger dig behörighet till yrkeshögskolan. En avslutad utbildning på gymnasienivå ökar också dina möjligheter att få jobb.

Kursen är på heltid. Vi garanterar att du får lärarledd undervisning minst 20 timmar i veckan. Du läser en kombination av behörighetsgivande ämnen och profilämnen, där båda delarna är lika viktiga. Som deltagare behöver du ha genomfört kursens alla delar för att kunna uppnå omfattningskravet för yrkeshögskolestudier.

Behörighetsgivande ämnen är:  Svenska 1, Engelska 5, Matematik 1b, Samhällskunskap 1a1, Naturkunskap 1a1, Historia 1a1 och Religion 1.

I profilämnena får du utveckla din självbild, självkänsla och ditt självförtroende. Vi jobbar också med diagnosmedvetande – att du förstår och kan acceptera din diagnos, förstår vad den innebär för dig och kan se dina styrkor och svagheter. Livskunskap är ett uppskattat ämne där vi samtalar om stora och små livsfrågor utifrån dina och dina klasskamraters intressen och önskemål. Dessutom får du välja en av våra tre profiler – Skapandeprofilen, Djurprofilen, eller Musikprofilen

Hur länge behöver jag läsa?
Hur länge du behöver läsa på allmän kurs avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig sedan innan. Sammanlagt ska du ha studerat på gymnasienivå i minst 3 år på heltid. Du kan tillgodoräkna dig betyg från gymnasiet eller arbetslivserfarenhet. När du kommer på intervju, tittar vi närmare på detta och utformar din studieplanering.

Vidare studier
Om du önskar få grundläggande högskolebehörighet, behöver du komplettera med Svenska 2 och 3 samt Engelska 6. Det kan du göra på folkhögskolans vanliga allmänna kurs eller på Komvux. På båda ställen kan du även ta ytterligare särskilda behörigheter i matematik, historia, natur- och samhällskunskap.

Nyfiken? Kontakta oss, så berättar vi mer. Du är också välkommen på studiebesök och rundvandring.

Välkommen att bli en del av oss på Fristads Folkhögskola!

Profiler

Ansökningsperioder och kursstarter

För start på hösttermin är ansökningsperioden från början av februari till sista april, därefter sen ansökan i mån av plats.

Ansökan till vårterminen är möjlig om platser finns. För start på vårtermin är ansökningsperioden från mitten av november till början av december, därefter sen ansökan i mån av plats.

Ditt första studieår på NPF-kurs

Ditt första studieår på NPF-kursen består av två delkurser – en introduktionskurs på 9 veckor, och en fortsättningskurs resten av läsåret. Under introduktionskursen ligger fokus på att du kommer igång med studierna och att vi tillsammans hittar rätt stöd till dig. Du får möjlighet att testa vårt kursupplägg och att bo på internat (om du väljer det). Om både du och vi på skolan tycker att vi har skapat rätt förutsättningar för dina fortsatta studier hos oss, ansöker du till fortsättningskursen.

Ansökan & antagning

Allmän kurs gymnasienivå NPF har två kursstarter: augusti och januari. Vill du börja i augusti, behöver ansökan registreras senast den 30:e april. Då ges besked om antagning vid midsommar. För kursstart i januari, behöver ansökan registreras i mitten på november och besked om antagning ges då i mitten av december. Finns platser kvar efter ordinarie ansökningsperiod kan du göra en sen ansökan som vi då hantera löpande och besked kring antagning kan då fås nära inpå kursstart. Om du gör en sen ansökan, kan vi inte garantera att vi hinner genomföra hela antagningsprocessen, och du behöver eventuellt vänta till nästa kursstart.

Ansökan gör du i skolans digitala ansökningsformulär i Schoolsoft. Till ansökan ska du ladda upp betyg från tidigare studier (se behörighetskrav) och ett personligt brev, där du berättar lite om dig själv, varför du vill gå på skolan och dina tankar kring framtiden. Betyg och personligt brev är viktiga  dokument för att vi ska kunna handlägga din ansökan. 

De som utifrån sin ansökan och sitt personliga brev bedömts lämpliga, bjuds in till ett personligt samtal. Efter samtalet görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen.

Behörighetskrav

För att påbörja allmän kurs på gymnasienivå behövs:
* minst godkänt i svenska eller svenska som andraspråk
* minst godkänt i samhällskunskap på grundskolenivå
* minst godkänt i matematik motsvarande grundskolenivå
* minst godkänt i engelska motsvarande grundskolenivå

Studietakt

Helfart

Kostnader:
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial mm. Folkhögskolan tar ut en serviceavgift som för heltidsstudier innebär 1700 kr per termin. 

Serviceavgiften ger dig:

 • tillgång till Office 365
 • möjlighet att låna bärbar dator om så behövs
 • visst studiematerial och kopior
 • förmiddagsfika varje skoldag
 • några festliga måltider under kurstiden
 • olycksfallsförsäkring

Utöver serviceavgiften förväntas du betala ungefär 600 kr för läroböcker per år. Även kostnader för studiebesök (resor dit och ev entréavgifter) kan tillkomma.

Kurstider läsåret 2022/2023:

 • Höstterminen 2022: mån 29/8 - tis 20/12
  Höstlov vecka 44 (31/10 - 4/11)
 • Vårterminen 2023: mån 9/1 - ons 31/5
  Sportlov vecka 7 (13-17/2)

  Påsklov vecka 15 (11-14/4)
  Kristi Himmelsfärdslov (18-19/5)

Kurstider läsåret 2023/2024:

 • Höstterminen 2023: mån 28/8 - ons 20/12
  Höstlov vecka 44 (30/10 - 3/11)
 • Vårterminen 2024: mån 8/1 - fre 31/5
  Sportlov vecka 7 (12-16/2)

  Påsklov vecka 14 (2-6/4)
  Kristi Himmelsfärdslov (9-10/5)

Kursplan Allmän kurs gymnasienivå NPF

Profilbild av Birgitta Andersson

Birgitta Andersson

Lärare/folkh sem
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer

Senast uppdaterad: 2022-11-14 15:18