Allmän kurs - gymnasienivå - NPF

Allmän kurs på folkhögskolan är främst till för dig som saknar fullständig gymnasieutbildning. I Fristad har vi en variant som är särskilt anpassad för deltagare i behov av en lugn studiemiljö och en tydlig struktur, t ex för att man har en diagnos inom NPF (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Här får du studera utifrån dina egna förutsättningar, och utvecklas som människa. Vi jobbar med att stärka ditt självförtroende och att du hittar bra strategier för att lära dig. Kursen är på gymnasienivå, men om du bara saknar matematik eller samhällskunskap på grundskolenivå, kan vi erbjuda dig att läsa in det också.
En vanlig dag
Stor vikt läggs vid en tydlig struktur och fasta rutiner för skoldagen. Du får jobba i din egen takt i nära samarbete med dina lärare. Du börjar kl. 9:15 med morgonsamling där vi bjuder på en gemensam frukost och startar dagen tillsammans i lugn och ro. Därefter börjar dagens lektioner. Under lunchrasten kl. 11:30-12:30 har du och dina klasskamrater som vill möjlighet att äta lunch i skolans matsal tillsammans med en personal. Kl. 12:30 börjar lektionerna igen och dagen slutar senast kl. 16.
Din klass
Din klass består av upp till 12 deltagare från 18 år och uppåt. Våra nuvarande deltagare upplever att de får arbetsro i sin klass. Det finns en stor acceptans för olikheter hos våra deltagare. Här får alla vara sig själva! Med i klassen finns också Jessie, vår skolhund. Hon kan hjälpa dig att bli mer fokuserad och lugn, men leker också gärna på rasterna.
Våra två NPF-klasser har sin hemvist i en separat byggnad med egen ingång. I klassrummen och grupprummen kan du välja mellan olika studiemiljöer med t ex soffor, pilatesbollar, höj- och sänkbara bord eller mer traditionell möblering. Du har möjlighet att fysiskt skärma av dig för att få en lugn studiemiljö eller om du behöver vila en stund. Eget skåp finns också i klassrummet.
Extra stöd
Förutom ämneslärare har du tillgång till en specialpedagog på skolan som kan hjälpa dig att klara dina studier på bästa sätt. Du kan också träffa vår kurator för att prata om stora eller små livsfrågor. Våra tre assistenter finns med i klasserna under hela skoldagen, och kan stötta och peppa dig vid behov både under lektionen, på rasterna och under lunchen.
Kursinnehåll
Under åren på allmän kurs - NPF får du möjlighet att ta sju behörigheter, vilket ger dig behörighet till yrkeshögskolan. En avslutad utbildning på gymnasienivå ökar också dina möjligheter att få jobb.
Kursen är på heltid. Vi garanterar att du får lärarledd undervisning minst 20 timmar i veckan. Du läser en kombination av behörighetsgivande ämnen och profilämnen, där båda delarna är lika viktiga. Som deltagare behöver du ha genomfört kursens alla delar för att kunna uppnå omfattningskravet för yrkeshögskolestudier.
Behörighetsgivande ämnen är: Svenska 1, Engelska 5, Matematik 1b, Samhällskunskap 1a1, Naturkunskap 1a1, Historia 1a1 och Religion 1.
I profilämnena får du utveckla din självbild, självkänsla och ditt självförtroende. Vi jobbar också med diagnosmedvetande – att du förstår och kan acceptera din diagnos, förstår vad den innebär för dig och kan se dina styrkor och svagheter. Livskunskap är ett uppskattat ämne där vi samtalar om stora och små livsfrågor utifrån dina och dina klasskamraters intressen och önskemål.
Hur länge behöver jag läsa?
Hur länge du behöver läsa på allmän kurs avgörs av hur mycket studier och arbetslivserfarenhet du har med dig sedan innan. Sammanlagt ska du ha studerat på gymnasienivå i minst 3 år på heltid. Du kan tillgodoräkna dig betyg från gymnasiet eller arbetslivserfarenhet. När du kommer på intervju, tittar vi närmare på detta och utformar din studieplanering.
Vidare studier
Om du önskar få grundläggande högskolebehörighet, behöver du komplettera med Svenska 2 och 3 samt Engelska 6. Det kan du göra på folkhögskolans vanliga allmänna kurs eller på Komvux. På båda ställen kan du även ta ytterligare särskilda behörigheter i matematik, historia, natur- och samhällskunskap.
Nyfiken? Kontakta oss, så berättar vi mer. Du är också välkommen på studiebesök och rundvandring.
Välkommen att bli en del av oss på Fristads Folkhögskola!
Profiler
Ansök om fortsättning - Välj rätt nivå för dig.
Dessa val är endast för deltagare som gått läsåret 2022/2023 på Fristads folkhögskola och vill fortsätta sina studier läsåret 2023/2024.
OBSERVERA! Ansökan stänger 30 april 2023.
Ansök om fortsättning på Allmän kurs gymnasienivå - är öppen för ansökan
Ansök om fortsättning på Allmän kurs gymnasienivå Fjärr - är öppen för ansökan
NPF- Ansök om fortsättning på Allmän kurs gymnasienivå NPF - är öppen för ansökan
NPF- Ansök om fortsättning på Allmän kurs grundskolenivå NPF - är öppen för ansökan