Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Ladda ned den här sidan som ett dokument: Kursutskick Trädgård 2020.pdf

Varmt Välkommen till
FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Folkhögskolevägen 7
513 32 Fristad

Tel. 033-23 68 00
E-post: fristads.folkhogskola@vgregion.se

TILL DIG SOM SKA STUDERA PÅ TRÄDGÅRDSUTBILDNINGEN
VID FRISTADS FOLKHÖGSKOLA UNDER 2021
.

Du har sökt, blivit antagen och tackat ja till att studera på Fristads folkhögskola. Vi som arbetar på skolan önskar dig välkommen och hoppas att året ska vara till nytta och glädje för dig!

Om du skulle få något förhinder så att du inte kan komma på uppropsdagen, men ändå vill behålla din plats, ska du meddela detta till skolan på telefon 033-23 68 00.

ALLMÄNT OM SKOLAN

Fristads folkhögskola tillhör Västra Götalandsregionen, och är en av regionens sex folkhögskolor. Regionen har utsett en styrelse för folkhögskolorna, som ansvarar för skolorna. Folkhögskolans verksamhet bygger på demokratiska värderingar och det finns möjlighet till deltagarinflytande på klass-, skol- och förvaltningsnivå.

Sammanlagt går det knappt 200 deltagare på skolan under tiden våra långa kurser är igång (augusti till maj). Dessutom finns det också kurser för personer med synskada, kortkurser och sommarkurser på Fristads folkhögskola.

DROGFRIHET OCH HÄLSA

En regel på skolan är att det ska råda drogfrihet och nykterhet på skolan. Skolan verkar för att varje deltagare ska få möjlighet att vistas i en trygg och trivsam arbetsmiljö, som är alkohol- och drogfri. Det innebär att det inte är tillåtet att dricka alkohol, använda droger eller uppträda påverkad i skolans lokaler eller på skolans arrangemang, studieresor, -besök mm.

När det gäller narkotika är lagstiftningen tydlig. Det är förbjudet. Användning av narkotika leder till avstängning. Vid misstanke kommer rektor att förbehålla sig rätten att genomföra drogtest. Om testet visar på ett positivt resultat kan deltagaren inte längre gå kvar på skolan utan kommer att avskiljas från undervisning och ev. internatboende. Vägrar deltagaren göra testet tolkas det som ett positivt testresultat och får samma konsekvenser.

Fristads folkhögskola strävar efter att vara en hälsosam arbetsplats för alla. Vi vill gärna stödja dig som vill minska ditt beroende av rökning eller sluta röka. Rökning får bara ske på särskilt anvisade platser.

RÄTTIGHETER & SKYLDIGHETER FÖR STUDERANDE

Styrelsen för folkhögskolorna har fastställt en gemensam studeranderätt för alla sex skolor, och därtill finns också regler för Fristads folkhögskola. Du hittar dessa på vår hemsida http://www.fristads.fhsk.se/studerande/studeranderatt/. Det är viktigt att du vet vad som gäller, så läs dem gärna innan du börjar! Vi kommer även att gå igenom dem i samband med kursstarten, och du kommer att få skriva under ett studiekontrakt (som du också kan titta på på hemsidan).

UPPROPSDAG – FÖRSTA VECKAN

Måndagen den 1 mars är det uppropsdag.

På grund av Corona-läget träffas vi i två grupper för uppstart. Grupp 1 kommer till Högtidssalen kl 9 och avslutar kl 13. Grupp 2 ansluter till grupp 1 (som nu går ut) vid växthusen kl 12 för gemensam utomhusaktivitet under ungefär en timme. Det är ju fint om alla kan få ett ansikte på hela klassen! Grupp 2 traskar vid ettiden in i Högtidssalen och avslutar dagen ca kl 16. Högtidssalen är just en sal, så vi bedömer att vi kan befinna oss i den på Corona-säkert avstånd från varandra. Glöm inte att ta på långkalsonger och mössa om det är kallt! (Inga arbetskläder behövs dock!) Vilken grupp du tillhör kommer du att få ett individuellt meddelande om.

Som du säkert förstår av dagens planering, blir det ingen gemensam lunch denna första dag. Båda grupperna bjuds på fika med smörgås. Om du äter någon specialkost, skicka ett mail till Nina (nina.tragardh@vgregion.se) senast den 15 februari.

Under normala omständigheter gäller följande tider fram till påsk (vecka 13):

Mån 9.00-15.45
Tis-tors 8.30-15.15
Fre hemstudier

Vi vågar i dagsläget inte uttala oss om delar av undervisningen kommer att bedrivas på distans under en period. Vi återkommer med information om det längre fram.

LÄSÅRSTIDER

Vårterminen för trädgårdsutbildningen startar den 1 mars och avslutas den 9 juli.
Under sommaren har deltagarna också en semester på fyra veckor. Höstterminen startar den 26 juli och avslutas den 21 december.
Mer info runt schematider, praktikperioder och lovdagar får ni när ni är på plats.

EKONOMI

Ett antal dagar kommer klassen att förlägga sina lektioner på annan ort än Fristad när moment inom maskinlära, anläggning mm ska göras. Med fördel kan ni ordna samåkning i egna bilar för att hålla resekostnaden så låg som möjligt. Kostnader kan också förekomma för vissa studiebesök, arbetskläder mm.

En serviceavgift på 1700 kr faktureras i förskott en gång per termin. I serviceavgiften olycksfallsförsäkring, tillgång till Office 365, wifi, visst studiematerial samt tillgång till bibliotek, gym, bastu och idrottshall, förmiddagsfika varje skoldag samt några festliga måltider under kurstiden..

Studiebidrag och studiemedel: Är du under 20 år får du studiebidrag automatiskt. Inackorderingstillägg och extra tillägg måste du däremot söka på särskild blankett som du kan få från skolan eller hos CSN.

Har du fyllt 20 år kan du söka studiestöd från CSN. Du söker studiemedel på CSN:s hemsida, csn.se. Om du är arbetslös kan du även vända dig till din handläggare på arbetsförmedlingen.

MAT & FIKA

Lunch 
Ät gärna en god ekologisk lunch i skolans matsal! På matsedeln kommer det att finnas både en kött-,fisk-, eller en fågelrätt och ett vegetariskt alternativ. Kolla på skolans hemsida http://www.fristads.fhsk.se/skolan/matsedel. 

Fika
Varje förmiddag serveras en fika i matsalen som ingår i serviceavgiften.

FÖRSÄKRING

För samtliga deltagare på skolans långa kurser finns en olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt.

BOENDE

Det finns möjlighet att bo på skolan. Att bo på internat ställer krav på hänsyn, respekt och ansvarskänsla, men ger också möjlighet till god gemenskap i en positiv studiemiljö.

Internatmöten är obligatoriska och äger rum en gång i månaden. Det anordnas även gemensamma aktiviteter för de som bor på internatet.

När man bor på skolan betalas kost och logi i förskott månadsvis. Kostnaden för internatet är 1150 kr per vecka, och då bor du i ett rum med egen dusch och toalett. I priset ingår frukost och lunch måndag till fredag samt kvällsmat måndag till torsdag. Det går inte att endast hyra rum. Betalning för augusti och september görs direkt vid kursstart. Du betalar för alla lov utom jullovet. Uppsägning görs skriftligen 14 dagar i förväg.

Internatansvarig på skolan är Yvonne G. Forsström. Hennes telefonnummer är 033-236806 eller 073-833 21 58.

VI ÖNSKAR DIG VARMT VÄLKOMMEN TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Vårterminen för trädgårdsutbildningen startar den 1 mars och avslutas den 9 juli.

Under sommaren har deltagarna också en semester på fyra veckor. Höstterminen startar den  26 juli och avslutas den 21 december.

Mer info runt schematider, praktikperioder och lovdagar får ni när ni är på pla

Internat - Hyresavtal

För dig som har bokat internatboende, här kan du läsa vårt hyresavtal:

HYRESAVTAL-Fristads fhsk.pdf

Senast uppdaterad: 2020-01-14 15:37