Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Dokument

Ladda ned den här sidan som ett dokument: Kursutskick Trädgård 2020.pdf


Varmt Välkommen till
FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Folkhögskolevägen 7
513 32 Fristad

Tel. 033-23 68 00
E-post: fristads.folkhogskola@vgregion.se

TILL DIG SOM SKA STUDERA PÅ TRÄDGÅRDSUTBILDNINGEN
VID FRISTADS FOLKHÖGSKOLA UNDER 2021
.

Du har sökt, blivit antagen och tackat ja till att studera på Fristads folkhögskola. Vi som arbetar på skolan önskar dig välkommen och hoppas att året ska vara till nytta och glädje för dig!

Om du skulle få något förhinder så att du inte kan komma på uppropsdagen, men ändå vill behålla din plats, ska du meddela detta till skolan på telefon 033-23 68 00.

ALLMÄNT OM SKOLAN

Fristads folkhögskola tillhör Västra Götalandsregionen, och är en av regionens sex folkhögskolor. Regionen har utsett en styrelse för folkhögskolorna, som ansvarar för skolorna. Folkhögskolans verksamhet bygger på demokratiska värderingar och det finns möjlighet till deltagarinflytande på klass-, skol- och förvaltningsnivå.

Sammanlagt går det knappt 200 deltagare på skolan under tiden våra långa kurser är igång (augusti till maj). Dessutom finns det också kurser för personer med synskada, kortkurser och sommarkurser på Fristads folkhögskola.

DROGFRIHET OCH HÄLSA

En regel på skolan är att det ska råda drogfrihet och nykterhet på skolan. Skolan verkar för att varje deltagare ska få möjlighet att vistas i en trygg och trivsam arbetsmiljö, som är alkohol- och drogfri. Det innebär att det inte är tillåtet att dricka alkohol, använda droger eller uppträda påverkad i skolans lokaler eller på skolans arrangemang, studieresor, -besök mm.

När det gäller narkotika är lagstiftningen tydlig. Det är förbjudet. Användning av narkotika leder till avstängning. Vid misstanke kommer rektor att förbehålla sig rätten att genomföra drogtest. Om testet visar på ett positivt resultat kan deltagaren inte längre gå kvar på skolan utan kommer att avskiljas från undervisning och ev. internatboende. Vägrar deltagaren göra testet tolkas det som ett positivt testresultat och får samma konsekvenser.

Fristads folkhögskola strävar efter att vara en hälsosam arbetsplats för alla. Vi vill gärna stödja dig som vill minska ditt beroende av rökning eller sluta röka. Rökning får bara ske på särskilt anvisade platser.

RÄTTIGHETER & SKYLDIGHETER FÖR STUDERANDE 

Styrelsen för folkhögskolorna har fastställt en gemensam studeranderätt för alla sex skolor, och därtill finns också regler för Fristads folkhögskola. Du hittar dessa på vår hemsida http://www.fristads.fhsk.se/studerande/studeranderatt/. Det är viktigt att du vet vad som gäller, så läs dem gärna innan du börjar! Vi kommer även att gå igenom dem i samband med kursstarten, och du kommer att få skriva under ett studiekontrakt (som du också kan titta på på hemsidan).

 

UPPROPSDAGEN - FÖRSTA VECKAN

Måndagen den 28 februari klockan 9 är det uppropsdag. Vi får förmiddagsfika 9.30 och lunch 12.30. Om du äter någon specialkost, skicka ett mail till Nina (nina.tragardh@vgregion.se) senast den 14 februari.

Under normala omständigheter gäller följande tider fram till påsk (vecka 14): 
Mån-tors: frukost 8.30-9.00, lektioner 9.00-12.00, 13.00-15.15  Fre: hemstudier 

 Vi vågar i dagsläget inte uttala oss om delar av undervisningen kommer att bedrivas på distans under en period. Vi återkommer med information om det längre fram. 

 

LÄSÅRSTIDER 2022 

29/2 - 21/12 

Under perioden v. 23-32: 

  • Fyra flexibla lovveckor per deltagare  
  • Fem veckors helpraktik 
  • En jourvecka på skolan 

Höstlov: 3-4/11 (2 lovdagar) 

 

EKONOMI  

Ett antal dagar kommer klassen att förlägga sina lektioner på annan ort än Fristad när moment inom maskinlära, anläggning mm ska göras. Med fördel kan ni ordna samåkning i egna bilar för att hålla resekostnaden så låg som möjligt. Kostnader kan också förekomma för vissa studiebesök, arbetskläder mm. 

En serviceavgift på 1700 kr faktureras i förskott en gång per termin. I serviceavgiften olycksfallsförsäkring, möjlighet att låna dator, tillgång till Office 365, wifi, visst studiematerial samt tillgång till bibliotek, gym, bastu och idrottshall, förmiddagsfika/frukost före varje skoldag samt några festliga måltider under kurstiden. 

Studiebidrag och studiemedel: Är du under 20 år får du studiebidrag automatiskt. Inackorderingstillägg och extra tillägg måste du däremot söka på särskild blankett som du kan få från skolan eller hos CSN. 

Har du fyllt 20 år kan du söka studiestöd från CSN. Du söker studiemedel på CSN:s hemsida, csn.se. Om du är arbetslös kan du även vända dig till din handläggare på arbetsförmedlingen. 

 

MAT & FIKA 

Lunch  

Ät gärna en god ekologisk lunch i skolans matsal! På matsedeln kommer det att finnas både en kött-,fisk- eller en fågelrätt och ett vegetariskt alternativ. Kolla på skolans hemsida http://www.fristads.fhsk.se/skolan/matsedel.  

 

Fika 

Varje dag mellan kl 8.30-9.00 får ni fika i matsalen (ingår i serviceavgiften). 

 

FÖRSÄKRING 

För samtliga deltagare på skolans långa kurser finns en olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt. 

BOENDE 

 Det finns möjlighet att bo på skolan. Att bo på internat ställer krav på hänsyn, respekt och ansvarskänsla, men ger också möjlighet till god gemenskap i en positiv studiemiljö. 

Internatmöten är obligatoriska och äger rum en gång i månaden. Det anordnas även gemensamma aktiviteter för de som bor på internatet. 

När man bor på skolan betalas kost och logi i förskott månadsvis. Kostnaden för internatet är 4600 kr per månad, och då bor du i ett rum med egen dusch och toalett. I priset ingår frukost och lunch måndag till fredag. Det går inte att endast hyra rum. Betalning för augusti och september görs direkt vid kursstart. Du betalar för alla lov utom jullovet. Uppsägning görs skriftligen 14 dagar i förväg. 

 Internatansvarig på skolan är Yvonne G. Forsström. Hennes telefonnummer är 033-236806 eller 073-833 21 58. 

 

VI ÖNSKAR DIG VARMT VÄLKOMMEN TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA! 

 

Vårterminen för trädgårdsutbildningen startar den 28 februari och avslutas den 9 juli.  

Under sommaren har deltagarna också en semester på fyra veckor. Höstterminen startar den 26 juli och avslutas den 21 december. Terminsindelningen är nödvändighet för CSN. Eventuella frågor gällande CSN hänvisas till Annitta Nielsen 070 - 020 65 46. 

Mer info runt schematider, praktikperioder och lovdagar får ni när ni är på plats. 

 

Internat - Hyresavtal

För dig som har bokat internatboende, här kan du läsa vårt hyresavtal:

HYRESAVTAL-Fristads fhsk.pdf