Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Dokument

Ladda ned den här sidan som ett dokument: Sommarutskick 2019 Hälsolinjen.pdf


Varmt Välkommen till
FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Folkhögskolevägen 7
513 32 Fristad

Tel. 033-23 68 00
E-post: fristads.folkhogskola@vgregion.se

TILL DIG SOM SKA STUDERA
VID FRISTADS FOLKHÖGSKOLA 2019-2020

Du har sökt, blivit antagen och tackat ja till att studera på Fristads folkhögskola. Vi som arbetar på skolan önskar dig varmt välkommen!

Om du skulle få något förhinder så att du inte kan komma på uppropsdagen, men ändå vill behålla din plats, ska du meddela detta till skolan på
telefon 033-23 68 00.

ALLMÄNT

Fristads folkhögskola tillhör Västra Götalandsregionen, och är en av regionens sex folkhögskolor. Regionen har utsett en styrelse för folkhögskolorna, som ansvarar för skolorna. Folkhögskolans verksamhet bygger på demokratiska värderingar och det finns möjlighet till deltagarinflytande på klass-, skol- och förvaltningsnivå.

Sammanlagt går det knappt 200 deltagare på skolan under tiden våra långa kurser är igång (augusti till maj). Dessutom finns det också kurser för personer med synskada, kortkurser och sommarkurser på Fristads folkhögskola.

DROGFRIHET OCH HÄLSA

En regel på skolan är att det ska råda drogfrihet och nykterhet på skolan. Skolan verkar för att varje deltagare ska få möjlighet att vistas i en trygg och trivsam arbetsmiljö, som är alkohol- och drogfri. Det innebär att det inte är tillåtet att dricka alkohol, använda droger eller uppträda påverkad i skolans lokaler eller på skolans arrangemang, studieresor, -besök mm.

När det gäller narkotika är lagstiftningen tydlig. Det är förbjudet. Användning av narkotika leder till avstängning. Vid misstanke kommer rektor att förbehålla sig rätten att genomföra drogtest. Om testet visar på ett positivt resultat kan deltagaren inte längre gå kvar på skolan utan kommer att avskiljas från undervisning och ev. internatboende. Vägrar deltagaren göra testet tolkas det som ett positivt testresultat och får samma konsekvenser.

Fristads folkhögskola strävar efter att vara en hälsosam arbetsplats för alla. Vi vill gärna stödja dig som vill minska ditt beroende av rökning eller sluta röka. Rökning får bara ske på särskilt anvisade platser.

RÄTTIGHETER & SKYLDIGHETER FÖR STUDERANDE

Styrelsen för folkhögskolorna har fastställt en gemensam studeranderätt för alla sex skolor, och därtill finns också regler för Fristads folkhögskola. Du hittar dessa på vår hemsida http://www.fristads.fhsk.se/studerande/studeranderatt/. Det är viktigt att du vet vad som gäller, så läs dem gärna innan du börjar! Vi kommer även att gå igenom dem i samband med kursstarten, och du kommer att få skriva under ett studiekontrakt (som du också kan titta på på hemsidan).

KURSSTART

Tid och plats för din kursstart kommer att komma hem till dig per brev i ett separat utskick i god tid före kursstart.

LÄSÅRSTIDER OCH LOVDAGAR

Lov:

Höstlov 28 oktober - 1 november 2019 (vecka 44)

Höstterminen avslutas 13 december 2019

Vårterminen startar 27 januari 2020

Sportlov 10 februari – 14 februari 2020 (vecka 7)
Påsklov 6 april – 13 april 2019 (vecka 15)

Vårterminen avslutas 22 maj

EKONOMI

Serviceavgift
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sitt kursmaterial. På Fristads folkhögskola tillhandahåller vi en del av det mot en serviceavgift. För Hälsolinjen är serviceavgiften 700 kr per termin, och i den summan ingår undervisningsmaterial i keramik och kost, samt fika vid några tillfällen.
Betala in serviceavgiften till Bg 5949-9525 eller swisha till 1232214724. Märk inbetalningen med ditt namn och vilken kurs du ska gå. Betalningen ska vara oss tillhanda senast den 28 september.
Utöver serviceavgiften förväntas du betala för studiebesök (resor dit och ev entréavgifter).

STUDIEBIDRAG OCH STUDIEMEDEL

Är du under 20 år får du studiebidrag automatiskt. Inackorderingstillägg och extra tillägg måste du däremot söka på särskild blankett som du kan få från skolan eller hos CSN.

Du som är under 20 år, bor i Borås kommun och inte har gått färdigt gymnasiet kan i vissa fall få hjälp med pengar och busskort från Björkängsgymnasiet. Du ska själv kontakta Björkängsgymnasiet.

Har du fyllt 20 år kan du söka studiestöd från CSN. Du söker studiemedel på CSN:s hemsida, csn.se. Om du är arbetslös kan du även vända dig till din handläggare på arbetsförmedlingen.

MAT & FIKA

Lunch: Ät gärna en god KRAV-märkt och ekologisk lunch i skolans matsal! På matsedeln kommer det att finnas både en rätt med kött-, fisk-, eller en fågelrätt och ett vegetariskt alternativ. Kolla på skolans hemsida http://www.fristads.fhsk.se/skolan/matsedel .

Det vegetariska alternativet behöver du förbeställa genom att ringa eller sms:a köket, eller gå dit senast kl 9.00 samma dag, men gärna längre i förväg. Detsamma gäller även vid behov av specialkost.

Frukost kostar 40 kr och lunch kostar 60 kr. Möjligheten finns att låna ett VIP-kort som du laddar med valfritt belopp som gör betalningen enklare i kassan.

FÖRSÄKRING

För samtliga deltagare på skolans långa kurser finns en olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt.

BOENDE

Det finns möjlighet att bo på skolan. Att bo på internat ställer krav på hänsyn, respekt och ansvarskänsla, men ger också möjlighet till god gemenskap i en positiv studiemiljö.

Internatmöten är obligatoriska och äger rum en gång i månaden. Det anordnas även gemensamma aktiviteter för de som bor på internatet.

När man bor på skolan betalas kost och logi i förskott månadsvis. Kostnaden för internatet är 1125 kr per vecka, och då bor du i ett rum med egen dusch och toalett. I priset ingår frukost och lunch måndag till fredag samt kvällsmat måndag till torsdag. Det går inte att endast hyra rum.
Betalning för augusti och september görs direkt vid kursstart. Du betalar för alla lov utom jullovet. Uppsägning görs skriftligen 14 dagar i förväg.

Om du vill bo på skolan ska du kontakta biträdande rektor Yvonne G. Forsström så fort du blivit antagen på telefon 033-23 68 06 eller 073-833 21 58.

Studerande som vid kursens slut har skulder till skolan blir inte antagen följande läsår.

VI ÖNSKAR DIG VARMT VÄLKOMMEN TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Internat - Hyresavtal

För dig som har bokat internatboende, här kan du läsa vårt hyresavtal:

HYRESAVTAL-Fristads fhsk.pdf