Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Ladda ned den här sidan som ett dokument: Sommarutskick 2019 Allmän kurs, Väv och Växa.pdf

Varmt Välkommen till
FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Folkhögskolevägen 7
513 32 Fristad

Tel. 033-23 68 00
E-post: fristads.folkhogskola@vgregion.se

TILL DIG SOM SKA STUDERA VID FRISTADS FOLKHÖGSKOLA Ht19-Vt20

Du har sökt, blivit antagen och tackat ja till att studera på Fristads folkhögskola. Vi som arbetar på skolan önskar dig varmt välkommen!

Om du skulle få något förhinder så att du inte kan komma på uppropsdagen, men ändå vill behålla din plats, ska du meddela detta till skolan på
telefon 033-23 68 00.

ALLMÄNT OM SKOLAN

Fristads folkhögskola tillhör Västra Götalandsregionen, och är en av regionens sex folkhögskolor. Regionen har utsett en styrelse för folkhögskolorna, som ansvarar för skolorna. Folkhögskolans verksamhet bygger på demokratiska värderingar och det finns möjlighet till deltagarinflytande på klass-, skol- och förvaltningsnivå.

Sammanlagt går det knappt 200 deltagare på skolan under tiden våra långa kurser är igång (augusti till maj). Dessutom finns det också kurser för personer med synskada, kortkurser och sommarkurser på Fristads folkhögskola.

DROGFRIHET OCH HÄLSA

En regel på skolan är att det ska råda drogfrihet och nykterhet på skolan. Skolan verkar för att varje deltagare ska få möjlighet att vistas i en trygg och trivsam arbetsmiljö, som är alkohol- och drogfri. Det innebär att det inte är tillåtet att dricka alkohol, använda droger eller uppträda påverkad i skolans lokaler eller på skolans arrangemang, studieresor, -besök mm.

När det gäller narkotika är lagstiftningen tydlig. Det är förbjudet. Användning av narkotika leder till avstängning. Vid misstanke kommer rektor att förbehålla sig rätten att genomföra drogtest. Om testet visar på ett positivt resultat kan deltagaren inte längre gå kvar på skolan utan kommer att avskiljas från undervisning och ev. internatboende. Vägrar deltagaren göra testet tolkas det som ett positivt testresultat och får samma konsekvenser.

Fristads folkhögskola strävar efter att vara en hälsosam arbetsplats för alla. Vi vill gärna stödja dig som vill minska ditt beroende av rökning eller sluta röka. Rökning får bara ske på särskilt anvisade platser.

RÄTTIGHETER & SKYLDIGHETER FÖR STUDERANDE

Styrelsen för folkhögskolorna har fastställt en gemensam studeranderätt för alla sex skolor, och därtill finns också regler för Fristads folkhögskola. Du hittar dessa på vår hemsida http://www.fristads.fhsk.se/studerande/studeranderatt/. Det är viktigt att du vet vad som gäller, så läs dem gärna innan du börjar! Vi kommer även att gå igenom dem i samband med kursstarten, och du kommer att få skriva under ett studiekontrakt (som du också kan titta på på hemsidan).

KURSSTART

Kursen börjar måndag 19 augusti kl.10.00 med samling i Högtidssalen.

På uppstartsdagen blir du bjuden på lunch i skolans matsal. Om du behöver specialkost ber vi dig ringa eller sms:a på telefon 070-0206240 senast den 15 augusti. Om du sms:ar ber vi dig skriva för- och efternamn, klass och vilken specialkost du behöver.

Skåp finns där du kan förvara ditt studiematerial. För att få tillgång till ett skåp kontaktar du expeditionen. De flesta skåp låses med hänglås som du själv får ta med dig hemifrån, några få skåp låses med nyckel.

INTRODUKTIONSVECKA

Första skolveckan är en introduktionsvecka där vi fokuserar på att:
• lära känna klasskamrater och lärare
• lära mer om folkhögskolans traditioner, arbetssätt och demokratiska grundsyn– både i klassen och tillsammans med deltagare från andra klasser
• arbeta kring ett särskilt tema

Under introduktionsveckan gäller följande start- och sluttider:
• måndag 10.00 – 15.00
• tisdag, onsdag och torsdag 8.30 – 14.30
• fredag 8.30 - 12.00

EFTER INTRODUKTIONSVECKAN

Från och med måndag den 26 augusti läser alla enligt ordinarie schema. För de allra flesta klasserna är lektionerna förlagda mellan 08.30 och 15.30. På måndagar börjar vi kl. 9.00. Schema utdelas under introduktionsveckan.

LÄSÅRSTIDER OCH LOVDAGAR

Höstterminen 19: måndag 19/8 – fredag 20/12
Vårterminen 20: onsdag 8/1 – fredag 29/5

Lov:
Höstlov 28 oktober – 1 november 2019 (vecka 44)
Jullov 21 december 2019 – 8 januari 2020
Sportlov 10 februari – 14 februari 2020 (vecka 7)
Påsklov 6 april - 13 april 2020 (vecka 15)

EKONOMI

Serviceavgift
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och sitt anteckningsmaterial mm. På Fristads folkhögskola tillhandahåller vi en del av det mot en serviceavgift.

För heltidsstuderande är serviceavgiften 950 kr per termin.
För kurser på deltid och/eller distans är serviceavgiften mindre:
Vävkurs 75 % - 850 kr per termin
Vävkurs 50 % - 700 kr per termin
Väv distans 500 kr per termin
Foodmaker 600 kr per termin

Serviceavgiften ger dig:
Möjlighet att låna viss kurslitteratur gratis under kursen, tillgång till Office 365, kopior i begränsad omfattning i samband med undervisningen samt visst material vid estetverksamhet, kaffe/te och smörgås en gång per vecka ("infokaffe" på måndagar), samt lunch vid jul- och sommaravslutning, möjlighet att gratis delta i skolans kulturarrangemang.
Betala in serviceavgiften till Bg 5949-9525 eller swisha till 1232214724. Märk inbetalningen med ditt namn och vilken kurs du ska gå. Betalningen ska vara oss tillhanda senast den 28 september. Vårterminens avgift betalas i januari 2020.
Utöver serviceavgiften förväntas du betala för studiebesök (resor dit och ev entréavgifter).
På allmän kurs kan det tillkomma ungefär 600 kr per år för läroböcker som du behöver köpa själv.

På Vävkursen får du räkna med en ytterligare kostnad för material på cirka 1500 kr.

Studiebidrag och studiemedel
Är du under 20 år får du studiebidrag automatiskt. Inackorderingstillägg och extra tillägg måste du däremot söka på särskild blankett som du kan få från skolan eller hos CSN.

Du som är under 20 år, bor i Borås kommun och inte har gått färdigt gymnasiet kan i vissa fall få hjälp med pengar och busskort från Björkängsgymnasiet. Du ska själv kontakta Björkängsgymnasiet.

Har du fyllt 20 år kan du söka studiestöd från CSN. Du söker studiemedel på CSN:s hemsida, csn.se. Om du är arbetslös kan du även vända dig till din handläggare på arbetsförmedlingen.

MAT & FIKA

Lunch 
Ät gärna en god KRAV-märkt och ekologisk lunch i skolans matsal! På matsedeln kommer det att finnas både en rätt med kött, fisk eller fågel och ett vegetariskt alternativ. Kolla på skolans hemsida http://www.fristads.fhsk.se/skolan/matsedel/.

Det vegetariska alternativet behöver du förbeställa genom att ringa eller sms:a köket eller gå dit senast kl. 9.00 samma dag, men gärna längre i förväg. Detsamma gäller även vid behov av specialkost.

Lunch kostar 50kr. Du kan även köpa ett VIP-kort som du laddar med minst 500kr, kortet betalar du med i matsalen och du får då 5% rabatt på lunchen.

Fika
På måndagar fikar skolans alla deltagare gemensamt i matsalen, och den fikan har du redan betalt för genom serviceavgiften.

Tisdag till fredag kl. 10-10.30 kan du köpa kaffe och smörgås i matsalen för 25kr, enbart kaffe kostar 10kr.

FÖRSÄKRING

För samtliga deltagare på skolans långa kurser finns en olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt.

BOENDE

Det finns möjlighet att bo på skolan. Att bo på internat ställer krav på hänsyn, respekt och ansvarskänsla, men ger också möjlighet till god gemenskap i en positiv studiemiljö.

Internatmöten är obligatoriska och äger rum en gång i månaden. Det anordnas även gemensamma aktiviteter för de som bor på internatet.

När man bor på skolan betalas kost och logi i förskott månadsvis. Kostnaden för internatet är 1125 kr per vecka, och då bor du i ett rum med egen dusch och toalett. I priset ingår frukost och lunch måndag till fredag samt kvällsmat måndag till torsdag. Det går inte att endast hyra rum. Betalning för augusti och september görs direkt vid kursstart. Du betalar för alla lov utom jullovet. Uppsägning görs skriftligen 14 dagar i förväg.

Om du vill bo på skolan ska du kontakta enhetschef Yvonne G. Forsström så fort du blivit antagen på telefon 033-23 68 06 eller 073-833 21 58.

Studerande som vid kursens slut har skulder till skolan blir inte antagen följande läsår.

VI ÖNSKAR DIG VARMT VÄLKOMMEN TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Internat - Hyresavtal

För dig som har bokat internatboende, här kan du läsa vårt hyresavtal:

HYRESAVTAL-Fristads fhsk.pdf

Senast uppdaterad: 2019-06-28 13:54