Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Varmt Välkommen till FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Ladda ned den här sidan som ett dokument: Sommarutskick 2019 Allmän Väv Växa.pdf

Varmt Välkommen till
FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Folkhögskolevägen 7
513 32 Fristad

Tel. 033-23 68 00
E-post: fristads.folkhogskola@vgregion.se

TILL DIG SOM SKA STUDERA VID FRISTADS FOLKHÖGSKOLA Ht20-Vt21

Du har sökt, blivit antagen och tackat ja till att studera på Fristads folkhögskola. Vi som arbetar på skolan önskar dig varmt välkommen!

Om du skulle få något förhinder så att du inte kan komma på uppropsdagen, men ändå vill behålla din plats, ska du meddela detta till skolan på
telefon 033-23 68 00.

ALLMÄNT OM SKOLAN

Fristads folkhögskola tillhör Västra Götalandsregionen, och är en av regionens sex folkhögskolor. Regionen har utsett en styrelse för folkhögskolorna, som ansvarar för skolorna. Folkhögskolans verksamhet bygger på demokratiska värderingar och det finns möjlighet till deltagarinflytande på klass-, skol- och förvaltningsnivå.

Sammanlagt går det knappt 200 deltagare på skolan under tiden våra långa kurser är igång (augusti till maj). Dessutom finns det också kurser för personer med synskada, kortkurser och sommarkurser på Fristads folkhögskola.

DROGFRIHET OCH HÄLSA

En regel på skolan är att det ska råda drogfrihet och nykterhet på skolan. Skolan verkar för att varje deltagare ska få möjlighet att vistas i en trygg och trivsam arbetsmiljö, som är alkohol- och drogfri. Det innebär att det inte är tillåtet att dricka alkohol, använda droger eller uppträda påverkad i skolans lokaler eller på skolans arrangemang, studieresor, besök m.m.

När det gäller narkotika är lagstiftningen tydlig. Det är förbjudet. Användning av narkotika leder till avstängning. Vid misstanke kommer rektor att förbehålla sig rätten att genomföra drogtest. Om testet visar på ett positivt resultat kan deltagaren inte längre gå kvar på skolan utan kommer att avskiljas från undervisning och ev. internatboende. Vägrar deltagaren göra testet tolkas det som ett positivt testresultat och får samma konsekvenser.

Fristads folkhögskola strävar efter att vara en hälsosam arbetsplats för alla. Vi vill gärna stödja dig som vill minska ditt beroende av rökning eller sluta röka. Rökning får bara ske på särskilt anvisade platser.

RÄTTIGHETER & SKYLDIGHETER FÖR STUDERANDE

Styrelsen för folkhögskolorna har fastställt en gemensam studeranderätt för alla sex skolor, och därtill finns också regler för Fristads folkhögskola. Du hittar dessa på vår hemsida http://www.fristads.fhsk.se/studerande/studeranderatt/. Det är viktigt att du vet vad som gäller, så läs dem gärna innan du börjar! Vi kommer även att gå igenom dem i samband med kursstarten, och du kommer att få skriva under ett studiekontrakt (som du också kan titta på på hemsidan).

KURSSTART

Kursen börjar måndag 17 augusti kl.10.00 med samling i Högtidssalen.

På uppstartsdagen blir du bjuden på lunch i skolans matsal. Om du behöver specialkost ber vi dig ringa eller sms:a på telefon 070-0206240 senast den 11 augusti. Om du sms:ar ber vi dig skriva för- och efternamn, klass och vilken specialkost du behöver.

Det finns deltagarskåp på skolan där du kan förvara ditt studiematerial. För att få tillgång till ett skåp kontaktar du expeditionen. De flesta skåp låses med hänglås som du själv får ta med dig själv, några få skåp har lås där man får låna nyckel.

INTRODUKTIONSVECKA

Första skolveckan är en introduktionsvecka där vi fokuserar på att:
• lära känna klasskamrater och lärare
• lära mer om folkhögskolans traditioner, arbetssätt och demokratiska grundsyn– både i klassen och tillsammans med deltagare från andra klasser
• arbeta kring ett särskilt tema

Under introduktionsveckan gäller följande start- och sluttider:
• måndag 10.00 – 15.00
• tisdag, onsdag och torsdag 8.30 – 14.30
• fredag 8.30 - 12.00

EFTER INTRODUKTIONSVECKAN

Från och med måndag den 24 augusti läser alla enligt ordinarie schema. För de allra flesta klasserna är lektionerna förlagda mellan 08.30 och 15.30. På måndagar börjar vi kl. 9.00. Schema utdelas under introduktionsveckan.

LÄSÅRSTIDER OCH LOVDAGAR

Höstterminen 20: måndag 17/8 – fredag 18/12
Vårterminen 21: torsdag 7/1 – fredag 28/5

Lov:
Höstlov 26 oktober - 30 oktober (vecka 44)
Jullov 19 december 2020 - 6 januari 2021
Sportlov 15 februari – 19 februari 2021 (vecka 7)
Påsklov 2 april - 9 april 2021 (vecka 14)

EKONOMI

Serviceavgift

All undervisning på folkhögskolan är kostnadsfri, men däremot finns det andra saker du som studerande får bekosta själv t.ex. din kurslitteratur och anteckningsmaterial. På Fristads folkhögskola tillhandahåller vi en del av det mot en serviceavgift.
För heltidsstuderande är serviceavgiften 1700 kr per termin.

För kurser på deltid och/eller distans är serviceavgiften mindre:
Vävkurs 75 % - 1250 kr per termin
Vävkurs 50 % - 850 kr per termin
Väv distans 500 kr per termin

I serviceavgiften ingår:
Förmiddagsfika varje dag, några festliga måltider under kurstiden, Wifi, tillgång till Office 365, olycksfallsförsäkring, visst studiematerial, tillgång till bibliotek och gym. Bastu och idrottshall samt möjlighet att gratis delta i skolans kulturarrangemang.
För Växas deltagare tillkommer en kostnad på ytterligare 200 kr/termin för
• Studiebesök
• Material i de estetiska ämnena
Serviceavgiften faktureras i förskott före och under terminen. Utöver serviceavgiften förväntas du betala för studiebesök (resor dit och eventuella entréavgifter).
På allmän kurs kan det tillkomma ungefär 600 kr per år för läroböcker som du behöver köpa själv.

På Vävkursen får du räkna med en tilläggskostnad för material på cirka 1500 kr.

Studiebidrag och studiemedel

Är du under 20 år får du studiebidrag automatiskt. Inackorderingstillägg och extra tillägg måste du däremot söka på särskild blankett som du kan få från skolan eller hos CSN.

Du som är under 20 år, bor i Borås kommun och inte har gått färdigt gymnasiet kan i vissa fall få hjälp med pengar och busskort. Du ska själv kontakta Borås kommun.

Har du fyllt 20 år kan du söka studiestöd från CSN. Du söker studiemedel på CSN:s hemsida, csn.se. Om du är arbetslös kan du även vända dig till din handläggare på arbetsförmedlingen.

MAT & FIKA

Lunch 
Ät gärna en god KRAV-märkt och ekologisk lunch i skolans matsal! På matsedeln kommer det att finnas både en rätt med kött, fisk eller fågel och ett vegetariskt alternativ. Kolla på skolans hemsida http://www.fristads.fhsk.se/skolan/matsedel/.

Det vegetariska alternativet behöver du förbeställa genom att ringa eller sms:a köket eller gå dit senast kl. 9.00 samma dag, men gärna längre i förväg. Detsamma gäller även vid behov av specialkost.

Frukost kostar 40 kr och lunch kostar 60 kr. Möjligheten finns att låna ett VIP-kort som du laddar med valfritt belopp som gör betalningen enklare i kassan.

Fika

Varje förmiddag serveras en fika i matsalen som ingår i serviceavgiften.

 

FÖRSÄKRING

För samtliga deltagare på skolans långa kurser finns en olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt.

BOENDE

Det finns möjlighet att bo på skolan. Att bo på internat ställer krav på hänsyn, respekt och ansvarskänsla och ger också möjlighet till god gemenskap i en positiv studiemiljö.

Internatmöten är obligatoriska och äger rum en gång i månaden. Det anordnas även gemensamma aktiviteter för de som bor på internatet.

När man bor på skolan betalas kost och logi i förskott månadsvis via faktura. Kostnaden för internatet är 1150 kr per vecka och då bor du i ett rum med egen dusch och toalett. I priset ingår frukost och lunch måndag till fredag. Det går inte att endast hyra rum. Betalning för augusti och september görs direkt vid kursstart. Du betalar boendet för alla lov. Jullovet är kostnadsfritt om man inte är kvar på skolan. Uppsägning görs skriftligen 14 dagar i förväg.

Har du angivit i ansökan att du önskar bo på internatet kommer vi att kontakta dig för att skriva kontrakt. Har du missat att ange det i ansökan kan du mejla skola om att du nu önskar bo på internatet, så kontaktar vi dig sedan.

Studerande som vid kursens slut har skulder till skolan blir inte antagen följande läsår.

VI ÖNSKAR DIG VARMT VÄLKOMMEN TILL FRISTADS FOLKHÖGSKOLA!

Internat - Hyresavtal

För dig som har bokat internatboende, här kan du läsa vårt hyresavtal:

HYRESAVTAL-Fristads fhsk.pdf

Senast uppdaterad: 2019-06-14 15:03