Vega Syversætre Johannessen

Vävutbildningen på Fristads folkhögskola

Vi frågade Vega några frågor om hennes tankar om Vävutbildningen och vad hon gör nu.

Vad gör du idag inom vävning?

Idag håller jag på att väva prover inför en kurs jag ska hålla på Sätergläntan. Den handlar om att lära sig att väva med lin i varp och inslag och få erfara hur en entrådig varp skiljer sig från en tvåtrådig varp. Bindningar jag använder är småskaliga strukturer, som är min favorit! Engelsk-tuskaft, stramalj, korskypert m.m! 

Vad har fristads vävutbildning betytt för dig?

Att gå på Fristad har varit en dörröppnare för mig inom handvävningen! Jag hade min utbildning från Textilhögskolan, men det var inte förrän jag gick på Fristad att jag verkligen fick praktiserat handvävning mer på djupet och gått igenom grunderna och rutinerna för A till O! Det var skönt att stegvis gå igenom bindningar och olika tekniker, blandat med det individuella arbetet. Det är verkligen en hands- on utbildning! Man känner sig väldigt rustad och motiverad att ta sig an vävningen när man har avslutat utbildningen. 

Vilka kategorier av människor tänker du skulle ha nytta/glädje av att gå en vävutbildning?

Jag tänker att det är människor som gillar att skapa och arbeta med material inom ramen för både konst såväl som design och produktutveckling inom mode och inredning. 

Men också folk som vill skapa en rikare vardag genom att göra saker själv snarare än att köpa nytt, så folk som är intresserade av självhushållning och hållbarhet. Samt folk som vill gå förberedande till andra högskolor, men det funkar ju även andra hållet efter en design/hantverksutbildning, just för att man får fördjupa sig!