Kulturkväll 21 september 2023

Läsårets första kulturkväll i folkhögskolans Högtidssal torsdag 21 september kl.18:

Ett unikt tillfälle att få ta del av en föreläsning med Åsa Viksten Strömbom. Åsa är författare till boken Bottentäcken och vävarbröderna i Kubbe och ställer just nu ut på Vävkompaniet i Borås med utställningen med samma namn. Utställningen pågår till och med 23/9. 

Åsa Viksten.jpg

 

Bottentäckeväven härstammar troligen från Pehr och Zachris Persson. De levde och verkade i mitten av 1800-talet i Kubbe by, Anundsjö socken, Örnsköldsviks kommun i Ångermanland.

”Kärt barn har många namn” är ett uttryck som väl stämmer med bottentäckeväven. I muséernas arkiv ses den som ”bunden tärningsväv, kypertvariation, fönstermönstrad rosengångs-trampad, rips, tuskaftsvariation”, för att nämna några.

Hur vävsättet uppstod får vi aldrig med säkerhet veta. Möjligen kan det, som så mycket annat, ha varit ett misstag. I det här fallet kanske en felaktig trampuppknytning. Eller var det ett medvetet val av de två bröderna, som enligt hörsägen var ”finurliga”? Eftersom det vävdes mängder av rosengångstäcken i området hade de kanske tröttnat på alla rosengångsbårderna och ville väva något nytt.

Eftersom det inte finns några skriftliga bevis får vi i stället ”lyssna” till tre generationers berättelser om de två vävande bröderna Pehr och Zachris Persson och den unika bottentäckeväven.

Täcke - Åsa Viksten.jpg

 

Gratis inträde. Ingen föranmälan krävs. 

Välkommen!