Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Två stjärnor lyser upp miljöarbetet

På Fristads Folkhögskola är miljöengagemanget stort. Övre raden: Ida Otterdahl, Kerstin Magnusson, Carola Johansson, Yvonne G Forsström. Mellanraden: Carola Klehr, Agneta Larsson, Eréne Svensson. Nedre raden: Janet Apabaza Gonzalez, Julietta Sarkisjan, Anne Kattelus, Carolina Vardström Larsen. FOTO: Fristads folkhögskola

2013 fick Fristads Folkhögskola Västra Götalandsregionens (VGR:s) miljöstipendium. Med engagemang och målinriktat arbete har skolan nu också fått två stjärnor i KRAV-certifieringen. På skolan hoppas man att miljöarbetet ska inspirera andra verksamheter i VGR.

På Fristads folkhögskola i Västra Götalandsregionen ståtar man numera med två stjärnor i KRAV-certifieringen. För att få två stjärnor ska minst 50 procent av de råvaror som man använder i köket vara KRAV-godkända. – Just nu har vi till och med 67 procent KRAV-godkända råvaror i vår matsal, så vi klarar gränsen för två stjärnor med råge. Det är vårt bidrag till både den nära och den globala miljön – och till Västra Götalandsregionens miljöarbete, säger Yvonne G Forsström som är enhetschef för service på Fristad Folkhögskola.

Planering, intresse och vilja

Skolan har varit en miljöskola under många år och arbetar på flera olika sätt för att förbättra miljön. För att lyckas krävs en del planering och målmedvetenhet, men också intresse och vilja. Alla medarbetare har ett miljöansvar, men några har fått ett uppdrag att fokusera extra mycket på miljöarbetet och på att få med sig övriga medarbetare och elever. Skolan arrangerar temadagar, miljörådsmöten, kulturkvällar och olika evenemang, som exempelvis loppis. De har också något som de kallar för ett ”ge- och ta-skåp” där man både kan lämna sådant man inte vill ha längre och kanske hitta något man behöver. Miljöengagemanget visar sig i skolans kursutbud men också i beteende, till exempel återvinning, inköp av begagnade cyklar, hållbara resor, elförbrukning och - som sagt – i valet av råvaror och mat. – Matsalen bidrar genom att arbeta med ekologiska och KRAV-märkta livsmedel. Vår kock, Ida Otterdahl, har ett brinnande miljöintresse och arbetar aktivt med KRAV-tänk. Hon är en stor inspiratör. Vi har också minskat matsvinnet en hel del i vårt kök. På skolan har vi ett växthus, där de som studerar på trädgårdsutbildningen odlar ekologiskt. Skörden går sedan till köket. Skolan säljer även produkter som är ekologiska och fairtrade, till exempel honung, kaffe och smycket, berättar Yvonne Forsström.

Inspiration

Hon hoppas att Fristad Folkhögskolans miljöarbete kan tjäna som inspiration för kollegerna i Västra Götalandsregionen, även om förutsättningarna kanske skiljer sig åt på olika håll. – Kan vi kan andra också. Vi arbetar för ett hållbart samhälle och vårt mål är att hela verksamheten ska bli så miljöriktig som möjligt. Det har vi gjort från start.  2013 fick vi till exempel Västra Götalandsregionens miljöstipendium. Nu har vi två stjärnor i KRAV-certifieringen och vi kommer att fortsätta att använda naturlig mat som inte har konstgjorda tillsatser och som har tagits fram på schyssta villkor.

Matsalen bidrar till skolans miljöarbete genom att arbeta med ekologiska och KRAV-märkta livsmedel. FOTO: Fristads folkhögskola.
Matsalen bidrar till skolans miljöarbete genom att arbeta med ekologiska och KRAV-märkta livsmedel. FOTO: Fristads folkhögskola.

VGR:s folkhögskolor

Fristads folkhögskola

Västra Götalandsregionen är huvudman för sex folkhögskolor. På skolorna kan deltagare läsa allmän kurs för att få behörigheter till högre studier eller fördjupa sig inom ett specialområden. Det finns ett trettiotal längre kurser att välja mellan. SFI- undervisning och olika yrkesutbildningar erbjuds också på flera av skolorna. Skolorna ordnar en mängd olika sommarkurser som är öppna för alla över 18 år att söka, och flertalet har också möjlighet till internat. Kurs- och konferenser går även bra att boka i skolornas natursköna miljöer.

Flertalet av skolorna driver projekt för människor som står utanför arbetsmarknaden.

  • Vi var 313 medarbetare år 2016
  • Folkhögskoleförvaltningen omsatte ca 195 mnkr år 2016
  • Våra skolor: Billströmska folkhögskola på Tjörn, Dalslands folkhögskola i Färgelanda och Trollhättan, Fristads folkhögskola, Grebbestads folkhögskola, Göteborgs folkhögskola, Vara folkhögskola

Kontakt

Yvonne G Forsström
Enhetschef, Service
Fristads Folkhögskola
073-833 21 58
yvonne.g.forsstrom@vgregion.se

Senast uppdaterad: 2017-04-12 15:37