Ett brev från Hazel, tidigare deltagare på Yrkesbiodling grundkurs
Här kan du läsa ett brev från Hazel, tidigare deltagare på kursen Yrkesbiodling grundkurs. Hazel har självklart godkänt att texten sprids.
Hej Inka,
Jag gick Yrkesbiodling grundkurs 2024 och ansökte till fördjupningskurs 2025 som inte blev av på grund av för få ansökningar. Jag hoppas att det kommer bli någonting nu 2026!
Kurserna behövs i allra högsta grad! Honungsmarknaden håller på vända igen efter en priskrasch för några år sedan. Då var det dystra framtidsutsikter för yrkesbiodlare. Nu när det har upptäckts i flera europeiska länder att importerad honung ofta är förfalskad, ställs högre krav och efterfrågan på äkta honung utan tillsatser ökar.
Det behövs en föryngring i yrkesbiodlarkåren med och det ser jag är på gång - men utbildning krävs för att de nya biföretagen ska bli framgångsrika och lyckas med sina mål.
För mig var grundkursen flera grejor. Så mycket positivt kom från skolan! Jag har fått självförtroende och vuxit enormt mycket i mig själv. Jag kunde mycket om biodling, men vännerna jag fick på köpet betyder så himla mycket för mig. Vi är många som saknar våra träffar på skolan och kamratskapet som skapades där –det kändes som man hade äntligen hittat sin plats.
Jag är också den enda kvinnliga biodlaren i ett avelsprojekt för birasen Ligustica. Ni lade grunden för oss att florera!
Jag har varit en jätte-ambassadör för skolan och hoppas verkligen att kursen kommer fortsätta då det finns kunskapsbrister hos en del unga yrkesbiodlare. Som bitillsyningsman ser jag att dessa brister medför en stor risk för enorma sjukdomsutbrott som kan spridas till andra (yrkes)biodlare och även orsaka stora förluster där.
Med vänliga hälsningar
Hazel Asperman-Reid