Yrkesbiodling och dess biprodukter, grundkurs

Bin

Bli yrkesbiodlare! Intresset för biodling ökar generellt i Sverige, inte minst för att fler och fler inser binas betydelse för pollinering och biologisk mångfald. Utrustningen är lättare och därför kan fler bedriva biodling. Ansökan inför kursstart våren 26. Ansökningsperioden är förlängd med två veckor och stänger istället mån 3:e november kl. 9. Varmt välkommen med din ansökan!

Kursinnehåll

Den här kursen förbereder dig för att självständigt kunna bedriva yrkesmässig biodling, antingen som anställd eller egenföretagare. Kursen går delvis på distans – du är på skolan cirka tre dagar per månad.

Ett verksamhetsår inom biodling

Du får kunskaper om hur man planerar, genomför och utvärderar ett verksamhetsår inom yrkesbiodling med hänsyn till följande faktorer:

  • honungsbiets biologi och hälsa
  • årstidsväxlingar och klimat
  • ekonomiska förutsättningar

Yrkesbiodlingens produkter och tjänster

Du får också lära dig om yrkesbiodlingens produkter och tjänster och hur dessa förädlas. Både ekologiska och konventionella metoder presenteras och vi diskuterar deras för- och nackdelar ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt, så att du får redskap för att göra kloka val för ditt eget företag.

Övriga ämnen

Vi läser också bland annat om:

  • biskötsel
  • avläggare
  • drottningodling
  • driftplanering
  • livsmedelshantering

Arbetssätt 

Kursens olika delmoment följer året i bigården och verksamhetsåret i ett biodlingsföretag. Praktiska och teoretiska moment vävs samman så att du får en fördjupad förståelse av hantverket samtidigt som du blir duktig på det praktiska arbetet.  Skolans utbildningsbigård ligger i anslutning till trädgårdsklassens odlingar och perennrabatter.

Om branschen – honung, biprodukter och birelaterade tjänster

Branschen är just nu inne i en spännande utveckling där det tidigare fokuset på honungsproduktion breddas till både fler biprodukter (till exempel sorthonung, bibröd, propolis, pollen) och birelaterade tjänster (pollinering, bisafari, föreläsningar med mera).

Ansökningsperiod, ansökan och behörighetskrav

Ansökningsperiod

Ansökningsperioden inför 2026 års yrkesbiodlarutbildning startar den 22 september kl. 09.00 och avslutas den 20 oktober 2025 kl 09.00. Du kan bara lägga in din ansökan under denna period. Intervjuer sker under oktober månad fram till slutet av november. Beroende på söktryck kan vi komma att öppna upp för sena ansökningar.

Ansökan & antagning inför kursstart vecka v 9 2026

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett. Till ansökan ska du bifoga skolbetyg, ett intyg om genomförd nybörjarutbildning i biodling samt ett personligt brev där du tydligt beskriver din biodlingserfarenhet, din företagsidé och dina mål med kursen.

Bland de som har lämnat in en komplett ansökan görs urval till intervju. Intervjuer sker löpande under oktober och början av november månad. Genomförd intervju är en förutsättning för att kunna bli antagen till kursen. Efter intervjun görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen. Senast i början av november får den som varit på intervju ett besked i Schoolsoft – antagen, reserv eller ej antagen. För detaljerade antagningskriter läs Antagningskriterier Yrkesbiodling grundkurs.pdf. 

Behörighetskrav

Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och minst ha avslutad grundskoleutbildning. Dessutom krävs genomförd nybörjarkurs i biodling eller motsvarande erfarenhet och att du - efter avslutad nybörjarutbildning - självständigt har skött minst 5 bikupor under minst två hela år (dvs knappt tre års erfarenhet inklusive året då du gick nybörjarkursen).


Kostnader, studietakt och närvaro

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande.

Du behöver ha tillgång till minst en bikupa att träna i hemma mellan kursträffarna och nödvändig skyddsutrustning (bidräkt och handskar) att ha med till bigårdsbesöken på skolan under hela kurstiden. Övrig utrustning så som kupkniv, kaktång m.m. lånas av skolan.

Du bekostar själv din kurslitteratur (3-4 böcker), ca 1200 kr.

Du betalar också en serviceavgift som för 2026 ligger på 3200 kr per termin.

Serviceavgiften ger dig:

  • kaffe/te och frukt på förmiddagen, lunch, eftermiddagsfika och kvällsmat vid de skolförlagda träffarna
  • visst material samt kopior
  • tillgång till Office 365
  • olycksfallsförsäkring som gäller dygnet runt under resp termin.

Kostnader för resor till gruppträffarna och i samband med praktik och studiebesök tillkommer. Det kan bli aktuellt med övernattning vid gruppträffarna, särskilt för kursmoment på annan plats än Fristads folkhögskola.

Studietakt och närvaro

Kursen går på halvfart. Gruppen träffas 3 sammanhängande dagar per månad för gemensam undervisning (sammanlagt 10 obligatoriska träffar under kursen). De skolförlagda träffarna är intensiva, och därför rekommenderas boende på skolans internat i den mån det finns plats. Övriga veckorna studerar man på distans och då är det digitala lektioner på lärplattformen Teams på fasta tider, vilket är dagtid onsdag lunch till fredag eftermiddag.

Som deltagare ska du delta aktivt varje vecka på de schemalagda tiderna och de fysiska träffarna är som nämnt tidigare obligatoriska. Folkhögskolepedagogiken bygger mycket på erfarenhetsutbyte, dialog och det gemensamma lärandet.


Kurstider - Yrkesbiodlare grundkurs

Kurstider läsåret 2026: 

  • Vårterminen 2026: mån 23/2 - fre 26/6

    Kristi Himmelsfärdslov 14 och 15 maj
    Sommarlov v 25 (15-18/6)

  • Höstterminen 2026: mån 29/6 - fre 20/11
    Höstlov  v 44 (26-30/10)
  • Platsförlagda träffar onsdag lunch till fredag lunch följande veckor:
    v9, 12, 16, 21, 24, 28, 33, 38, 42, 47
    • vecka 9: 25-27/2 
    • vecka 12: 18-20/3 
    • vecka 16: 15-17/4 
    • vecka 21: 20-22/5 
    • vecka 24: 10-12/6 
    • vecka 28:  8-10/7 
    • vecka 33: 12-14/8 
    • vecka 38: 16-18/9 
    • vecka 42: 14-16/10 
    • Vecka 47: 18-20/11

Kursplan - Yrkesbiodling grundkurs


Övernattning under de platsförlagda träffarna

Det finns möjlighet att boka rum på skolans internat i mån av plats. Bokning sker inför varje tillfälle. En natt med frukost kostar från och med januari 2024 320kr. Från och med januari 2026 kostar det 365kr. I priset ingår ej lakan och handduk. Lakan och handduk kan däremot hyras för 125 kr per paket.

Boka genom att mejla konferensansvarig på fristads.folkhogskola.konferens@vgregion.se eller ring 033- 23 68 06.


Kontaktpersoner Yrkesbiodling

Kontaktpersoner

Frågor?
Helena Ring Johansson
Telefon: 0721413791
helrin@vgrfolkhogskolor.se