Ett brev från Hazel
Vi har fått ett brev från Hazel, tidigare deltagare på Yrkesbiodling grund.
Bli yrkesbiodlare! Intresset för biodling ökar generellt i Sverige, inte minst för att fler och fler inser binas betydelse för pollinering och biologisk mångfald. Utrustningen är lättare och därför kan fler bedriva biodling. Ansökan inför kursstart våren 26. Ansökningsperioden är förlängd med två veckor och stänger istället mån 3:e november kl. 9. Varmt välkommen med din ansökan!
Den här kursen förbereder dig för att självständigt kunna bedriva yrkesmässig biodling, antingen som anställd eller egenföretagare. Kursen går delvis på distans – du är på skolan cirka tre dagar per månad.
Du får kunskaper om hur man planerar, genomför och utvärderar ett verksamhetsår inom yrkesbiodling med hänsyn till följande faktorer:
Du får också lära dig om yrkesbiodlingens produkter och tjänster och hur dessa förädlas. Både ekologiska och konventionella metoder presenteras och vi diskuterar deras för- och nackdelar ur miljö- och arbetsmiljösynpunkt, så att du får redskap för att göra kloka val för ditt eget företag.
Vi läser också bland annat om:
Kursens olika delmoment följer året i bigården och verksamhetsåret i ett biodlingsföretag. Praktiska och teoretiska moment vävs samman så att du får en fördjupad förståelse av hantverket samtidigt som du blir duktig på det praktiska arbetet. Skolans utbildningsbigård ligger i anslutning till trädgårdsklassens odlingar och perennrabatter.
Branschen är just nu inne i en spännande utveckling där det tidigare fokuset på honungsproduktion breddas till både fler biprodukter (till exempel sorthonung, bibröd, propolis, pollen) och birelaterade tjänster (pollinering, bisafari, föreläsningar med mera).