Inseminering av bidrottningar 13-15 juni

Bidrottning avel

En helgkurs för dig som är biodlare och önskar lära dig mer om inseminering av bidrottningar. Fredag lunch till söndag lunch (13-15 juni 2025). Kursledare Danny Zwaard är yrkesbidodlare och driver företaget Körsbärsgårdens Biodling & Växter. Drottningodling och avel är grunden i hans företag.

Biodlare - vill du lära dig om drottningodling?

Kursen är för dig som vill skaffa kunskaper om inseminering av drottningar. Du kommer att introduceras teroriskt i genetik, avel och inseminering. Därefter kommer du att få öva insemineringens konst samt öva på att skörda spermier. 

Efter genomgången kurs kommer du ha grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om hur inseminering av en drottning genomförs, inklusive hur spermier skördas från drönare. Du kommer också ha en grundläggande förståelse för hur du kan förbättra egenskaper på dina bin med hjälp av avel och inseminering. 

Om kursledare

Danny Zwaard är bosatt i Kronobergs län och började med biodling 2012. Januari 2022 registrerade han sitt företag Körsbärsgårdens Biodling & Växter och jobbar sedan dess som yrkesbiodlare på fritiden. Drottningodling och avel är grunden i hans företag. Han undervisar även i avel, genetik och drottningodling på yrkesutbildningarna i biodling på Fristad Folkhögskola. 

Praktisk information

Kurstider: Fredag 13-17, lördag 9-13 samt 14-18, söndag 9-13
Datum: Fredag kl 12 - söndag kl 13, 13-15 juni 2025
Plats: Fristads folkhögskola
Grundkrav: Biodlare samt att du har jobbat praktiskt med bin i minst 2 säsonger. Du ska ha haft egna bisamhälle och ska ha erfarenhet med att odla egna drottningar. Du bör även ha tillgång till ett eller fler bisamhällen samt egen insemineringsutrustning för att kunna fortsätta att utveckla dina färdigheter efter kursen. 
Antal platser: 10 st
Kostnad: 11 250 kr (ingår lunch fre-lördag kl 12 och söndag kl 13, kvällsmat fre-lördag kl 17.30 samt för- och eftermiddagsfika)

Medtages till kursen

  • Studiematerial: boken ”Biavel, drottningodling, genetik och insemination”, Bert Thrybom. Sveriges Biodlares Riksförbund. Ingår ej och köps in av deltagare själv inför kursen.  Du kommer att få mer utav kursen om du har läst boken innan kursen.
  • Deltagaren ska ha med minst 5 st ungdrottningar som är könsmogna (ca 2 veckor gamla) för att kunna öva på. Observera att inte alla drottningar kommer att överleva de praktiska övningar och inga garantier ges att insemineringen blir lyckad. 
    (Extra ungdrottningar kan köpas på plats direkt från kursledaren i begränsad omfattning a 125,- kr/st ex MOMS) 
  • Deltagaren ska ha med sig egna skyddskläder för arbete i bigården. Skyddskläderna ska vara rena. Biredskap finns på skolan. 
  • Deltagaren bör ha med sig ett eget komplett och funktionsdugligt insemineringsinstrument inkl. mikroskop, CO2 flaska och nödvändiga tillbehör.  Deltagaren ska vara beredd att dela sitt instrument med en annan deltagare som inte har ett eget instrument. 

Kursintyg

Ett kursintyg ges för aktuell kurs vid minst 80% närvaro. 

Boende

Det finns möjlighet att bo på skolans internat i mån av plats. För bokning och kostnad se nedan.

Kontakt vid logibokning för helgkurs

Kostnaden för logi helgkurs är 700kr per natt inkl frukost (moms ingår med 12%)
Sängen är uppbäddad. Handdukar samt städning ingår.

Asta Kostiainen

Konferensvärdinna

Telefonnummer

Kontor: 033 - 23 68 06

Kontakt - Helgkurser

Telefon: 033- 23 68 00


Kontaktpersoner Yrkesbiodling

Kontaktpersoner

Frågor?
Helena Ring Johansson
Telefon: 0721413791
helrin@vgrfolkhogskolor.se