Yrkesbiodling och dess biprodukter, fördjupning
Nu finns det möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom yrkesbiodling ytterligare! Ca vart tredje år kommer Fristads folkhögskola att erbjuda en påbyggnadsutbildning för redan yrkesverksamma biodlingsföretagare. Första omgången planeras att starta i slutet av januari 2025. Det blir ett uppehåll i kursen under juni månad när det är som mest intensivt i bigårdarna.
Kursen ger dig redskapen för att förbättra förutsättningarna för ditt företag. Du får fördjupa dina teoretiska och praktiska kunskaper inom yrkesbiodling. Deltagarnas egna erfarenheter är en viktig resurs i kursen, så mycket utrymme ges för erfarenhetsutbyte både när teori ska kopplas till verkligheten och i det praktiska arbetet i bigården. Om det är möjligt med tanke på avståndet och intresse finns, gör vi studiebesök i varandras företag för att få tips och idéer av varandra.
Skolan strävar efter att kursinnehållet anpassas efter deltagarnas behov, så deltagarna får önska fördjupningsområden i samband med ansökan. Under våren och sommaren 2025 ses kursplanen och -upplägget över ytterligare utifrån samtal med olika biodlingsföretagare. Exempel på möjliga fördjupningsområden är: rationell biodling, pollinering och växtkännedom, produktutveckling, juridik, livsmedelshantering, ekonomi och bokföring, bihälsa, drottningodling och avel samt marknadsföring. När det gäller föreläsningar vill vi vidga perspektivet och även ta in några internationella experter som kan bidra med nya infallsvinklar. Därför är det viktigt att kursdeltagarna har tillräckliga engelskkunskaper för att kunna ta till sig föreläsningar på engelska.
En uppdaterad kursplan kommer att finnas här senast inför starten av ansökningsperioden.