Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Biogas & Kollektivt resande

Biogasfordon

Varför har vi valt fordon som drivs med gas?

Skolan har två miljöfordon - en Volvo V 70 och en minibuss, Mercedes Sprinter. Dessa är s k hybridbilar, som kan köras på bensin eller gas.

När det gäller gas finns två alternativ: biogas eller naturgas. Båda gaserna ger miljövinster, men biogasen är bättre eftersom den utvinns ur avloppsslam / biologiskt avfall. Det är alltså en förnyelsebar energikälla. Nettotillskottet av koldioxid till atmosfären blir nästan noll. Därmed hjälper vi till att minska växthuseffekten! Naturgas utvinns ur jordskorpan och är inte förnyelsebar, men utsläppen av koldioxid blir lägre än från bensin.

Så långt det är möjligt väljer vi i första hand att tanka fordonen med biogas. År 2014 kördes våra fordon till drygt 81 % på biogas.

Kollektivt resande

Att åka kollektivt innebär att tid frigörs. Istället för att koncentrera dig på bilkörning kan du sova, läsa, arbeta, umgås med andra pendlare... I många fall sparar du också en slant genom att låta bilen stå. Ett rent miljösamvete får du också på köpet!

På Fristads folkhögskola arbetar vi aktivt gentemot Västtrafik för att förbättra tider och andra villkor för pendlare i och omkring Fristad.

Senast uppdaterad: 2016-05-03 12:13