Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Energi & Uppvärmning

Energispar

Vilken är den renaste energin?

Medan du funderar på denna gåta (svar längst ner) vill vi ge några exempel på vad vi gjort för att spara på energi - och hur resultatet blev!

Vi har gjort mycket för att spara energi. Men två åtgärder har haft särskilt stor betydelse för besparing av el: byte av armaturer och delvis nya ventilationssystem som Västfastigheter har installerat. När det gäller armaturer har vi arbetat med såväl inne- som utebelysning.

En annan viktig åtgärd är förändrad uppvärmning. 1997 gick vi över från olja till närvärme. Detta sänkte energiförbrukningen med en tredjedel! Att vinsten blev så stor, beror bl a på att de dåvarande oljepannorna var omoderna, samt att en stor värmecentral är effektivare än många små. Vi är dock inte helt av med oljan än. Den används som stöd i närvärmesystemet under delar av året.

Sist med inte minst, är vi noga med att släcka lampor i rum som inte används! Det är inte bara tekniken som behöver förändras, utan även vårt beteende...

Det enträgna arbetet har gett bra resultat. Sedan 1997 har även elförbrukningen minskat med cirka 40 %!

Nu tillbaka till den inledande frågan - vilken är den renaste energin? Den vi inte använder!

Solfångare

Energi från solen!

På taket till skolhuset, sitter solpaneler och solceller. Solpanelerna ger varmvatten och från solcellerna får vi el.

Varmvattnet drar vi nytta av i skolhusets vattenkranar. Elen som produceras, går till skolans nät. Därmed minskar vårt behov att köpa el.

År 2014 gav solpanelerna varmvatten för 6 243 kWh. Under samma år gav solcellerna 2 056 kWh el. Skolans anläggning är alltså inte stor. Vårt främsta syfte med den är att väcka intresse och visa hur tekniken fungerar. Vi visar anläggningen både för våra studerande och besökare utifrån.

Senast uppdaterad: 2016-05-03 12:08