Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Distanskurs i vävformgivning, steg 1

En kurs för dig som väver och som vill få inspiration till att själv formge dina vävar. Efter genomgången kurs har du med dig en verktygslåda utrustad med en mängd olika skissmetoder att använda dig av i ditt fortsatta skapande.

 

Vid varje kurstillfälle är det gemensamma genomgångar där nya formgivningsmetoder och material presenteras och du får tid till att prova på olika övningar. Mellan träffarna arbetar du vidare hemifrån med de övningar som introducerats och kommunicerar under arbetets gång med din grupp. Vi använder oss av en webb-baserad lärplattform, där det även ges möjlighet till individuell handledning.

Intyg & utbildningsbevis ges efter avslutad kurs. För att få godkänt på kursen som helhet krävs att alla inlämningsuppgifter utom en är genomförda och godkända. Det krävs också att man är aktiv i sin diskussionsgrupp i vår digitala lärplattform.

Kurslängd: 1 år

Studietakt: Halvfart (vilket innebär ca 20 timmars arbete varje vecka)

Terminstider: Ht -22: 29 aug - 16 dec, Vt -23: 9 jan - 26 maj

Kursstart: Vecka 35 

Träffar: måndagar vecka 35, 41, 45, 49, 5, 10, 16 och 21. 

Kostnad: Undervisningen är avgiftsfri, men vi tar ut en serviceavgift som täcker en del av det material som används.

Kursinnehåll
Vi startar med att på olika sätt och med varierande material skapa ränder, vilket är mycket användbart inom vävning. Materialet kan vara t.ex. färgat papper, vattenfärg, kritor eller garn.

Efter ränderna presenteras andra metoder att formge och åskådliggöra mönster till flera olika vävtekniker och vävda produkter. Vi kommer också in på grundläggande färglära, som är ett viktigt kunskapsområde.

Kursen vill ge en bredd inom området vävformgivning och presenterar därför en mängd olika metoder som en vävare kan ha nytta och glädje av i sitt skapande. Det är bra att kunna presentera sina idéer visuellt så det blir tydligare (för sig själv, men också för en presumtiv kund) hur den tänkta väven kan komma att se ut, men också för att i efterhand kunna dokumentera den färdiga vävnaden.

Förkunskaper
Grundläggande kunskaper i vävning. Det är en fördel om du har viss datorvana.

Du behöver tillgång till internet och en digitalkamera (t ex i mobilen) för att kunna lägga upp bilder.

I mån av plats tar vi emot ansökningar fram till kursstart

Kursinformation

Ansökan & antagning
Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett. Vid antagning prioriteras i första hand sökanden till grund- och påbyggnadskursen utifrån resultaten från referenstagningen. I mån av plats antas sedan deltagare till distanskurserna och Väv Må Väl.

Nedan finner du detaljerade antagningskriterier för båda distanskurserna:

Antagning Vävformgivning distans.pdf

Antagning Vävning med färgning distans.pdf

Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri, men vi tar ut en serviceavgift:

För distanskurserna Vävformgivning steg 1 och 2 samt Vävning med färgning är avgiften 800 kr per termin, som ger dig

  • lunch, för- och eftermiddagsfika vid de skolförlagda träffarna
  • visst material 
  • tillgång till Office 365
  • olycksfallsförsäkring

För distanskursen i Vävning med färgning tillkommer kostnader (ca 1000 kr) för inköp av färgningsmaterial till ditt färglab, samt garn till dina provvävar.

Kursplan Distans vävformgivning

Övernattning under de platsförlagda träffarna

Det finns möjlighet att boka rum på skolans internat i mån av plats. Bokning sker inför varje tillfälle. En övernattning med frukost kostar då 285 kr. Lakan och handduk kan köpas till för  125 kr per paket.

Mejla fristads.folkhogskola.konferens@vgregion.se eller ring 033- 23 68 06 för att boka.

Eva Martinsson

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-11-14 15:19