Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Distanskurs i vävformgivning, steg 2

En kurs för dig som väver och som vill få inspiration till att själv formge dina vävar. Efter genomgången kurs har du fördjupat dina kunskaper om färg och form genom att utforska olika formgivningsmetoder i praktisk vävning.

Vid varje kurstillfälle träffas vi på skolan och tittar närmare på några olika formgivningsmetoder från steg 1-kursen och hur de kan tillämpas i vävstolen. Vid varje träff presenteras också en ny uppgift för det praktiska arbetet hemma i vävstolen. Uppgifterna som syftar till ett praktiskt utforskande innehåller provvävning av olika slags formgivningsövningar som anpassas till olika vävtekniker och kvaliteter.

Mellan träffarna arbetar du vidare hemifrån med den vävuppgift som introducerats och kommunicerar under arbetets gång med din grupp. Vi använder oss av en webb-baserad lärplattform, där det även ges möjlighet till individuell handledning. Vid följande träff tittar vi närmare på de vävda resultaten och en ny uppgift presenteras.

Intyg & utbildningsbevis ges efter avslutad kurs. För att få godkänt på kursen som helhet krävs att alla vävuppgifter utom en är genomförda och godkända. Det krävs också att man är aktiv i sin diskussionsgrupp i vår digitala lärplattform.

Kurslängd: 1 år

Studietakt: Halvfart (vilket innebär 20 timmars arbete varje vecka)

Terminstider 22/23: 15/8 - 16/12 samt 9/1 - 19/5

Kursstart: 15/8

Träffar 2022, 15-16/8, 3/10, 21/11, 2023. 23/1, 13-14/3, 15/5

Kursinnehåll
Första träffen är över två dagar, med rekommenderad övernattning. Under dessa dagar lär vi känna varandra i gruppen samtidigt som vi går igenom den teori ni behöver till första uppgiften. Första uppgiften fokuserar på färglära och hur varp och inslag påverkar varandra i en väv. Till denna uppgift kan ni köpa garn och varpa på skolan.

Exempel på andra uppgifter som presenteras under kursen är att väva kollektioner av olika randningar samt att formge mattor av olika slag.  

Kursen vill ge både bredd och fördjupning inom området vävformgivning och presenterar därför en mängd olika idéer som en vävare kan ha nytta och glädje av i sitt fortsatta skapande.

Förkunskaper
Grundläggande kunskaper i vävning samt genomgången kurs i vävformgivning steg 1 eller motsvarande. Det är en fördel om du har viss datorvana. Du behöver tillgång till internet och en digitalkamera (t ex i mobilen) för att kunna lägga upp bilder. 

Kostnad: Undervisningen är avgiftsfri, men vi tar ut en serviceavgift på 800 kr. För kursen tillkommer också kostnader (ca 1000 kr) för inköp av garn till dina vävar. Visst material går att köpa genom skolan.

 

Kursinformation

Ansökan & antagning
Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett. Vid antagning prioriteras i första hand sökanden till grund- och påbyggnadskursen utifrån resultaten från referenstagningen. I mån av plats antas sedan deltagare till distanskurserna och Väv Må Väl.

Nedan finner du detaljerade antagningskriterier för båda distanskurserna:

Antagning Vävformgivning distans.pdf

Antagning Vävning med färgning distans.pdf

Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri, men vi tar ut en serviceavgift:

För distanskurserna Vävformgivning steg 1 och 2 samt Vävning med färgning är avgiften 800 kr per termin, som ger dig

  • lunch, för- och eftermiddagsfika vid de skolförlagda träffarna
  • visst material 
  • tillgång till Office 365
  • olycksfallsförsäkring

För distanskursen i Vävning med färgning tillkommer kostnader (ca 1000 kr) för inköp av färgningsmaterial till ditt färglab, samt garn till dina provvävar.

Eva Martinsson

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-11-14 15:20