Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Distanskurs i färgning och tryckning av textil

Kommer ej att starta under 2020!

En kurs för dig som vill komma igång eller utveckla din teknik i att färga och trycka textil, både garn och tyg.

Målet är att du efter genomgången kurs ska du kunna arbeta både självständigt och experimentellt på ett säkert och bra sätt. 
Vid varje kurstillfälle har vi genomgångar av olika tekniker. Du kommer både att färga och trycka rent praktiskt. Mellan träffarna arbetar du vidare på hemmaplan med praktiska uppgifter och förberedelser inför färgning och tryckning på skolan. Du kommunicerar under arbetets gång med din grupp. Vi använder oss av Ping Pong, en webbaserad lärplattform. Det ges även möjlighet till individuell handledning via Ping Pong.

Intyg & utbildningsbevis ges efter avslutad kurs. På intyget framgår om deltagaren varit närvarande vid träffarna och genomfört uppgifterna med godkänt resultat.

För att få godkänt på kursen som helhet krävs att alla uppgifter utom en är genomförda och godkända. Det krävs också att man är aktiv i sin diskussionsgrupp på Ping Pong.

Kurslängd: 1 år

Studietakt: Halvfart (vilket innebär 10 timmars arbete varje vecka)

Kursstart: Nya uppgifter kommer snart

Övriga träffar: Nya uppgifter kommer snart

Kursinnehåll
Vi startar med enkla sätt att färga garn och tyg. Vi testar också olika slag av shiboritekniker som innebär att man på olika sätt reserverar tyget före färgning. T.ex kan man göra knytningar på tyget innan man färgar. Vi kommer att använda både syntetiska och naturliga färgämnen, som reaktivfärg och koschenill.
Tryckning med pigmentfärger och reservage med enkla hjälpmedel och redskap. När det gäller tyg och garn kommer vi främst att arbeta med naturmaterial, som ull, lin och bomull. Även andra fiberslag kan bli aktuella.

Förkunskaper
Det är en fördel om du har en viss datorvana och tillgång till en digitalkamera (t ex i mobilen) för att kunna lägga upp bilder på Ping Pong under kursens gång.

I mån av plats tar vi emot ansökningar fram till kursstart

Kursinformation

Ansökan & antagning
Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett. Vid antagning prioriteras i första hand sökanden till grund- och påbyggnadskursen utifrån resultaten från referenstagningen. I mån av plats antas sedan deltagare till distanskurserna och Väv Må Väl.

Kostnader
Undervisningen är avgiftsfri, men vi tar ut en serviceavgift som täcker en del av det material som används.

För distanskursen Vävformgivning är kostnaden 800 kr per termin. Då ingår:

  • lunch, för- och eftermiddagsfika vid de skolförlagda träffarna
  • visst material samt kopior
  • tillgång till Office 365
  • olycksfallsförsäkring

För distanskursen Vävning är terminskostnaden 1100 kr. Då ingår:

  • lunch, för- och eftermiddagsfika vid de skolförlagda träffarna
  • allt basmaterial till färgningsmomenten och visst annat material till övriga delar av kursen 
  • tillgång till Office 365
  • olycksfallsförsäkring

 

.

Övernattning under de platsförlagda träffarna

Det finns möjlighet att boka rum på skolans internat. En övernattning med frukost kostar då 285 kr. Lakan och handduk kan köpas till för  125 kr per paket.

Maila fristads.folkhogskola.konferens@vgregion.se eller ring 033- 23 68 06 för att boka.

Maria Stawåsen

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2020-09-18 15:40