Distanskurs i färgning och tryckning av textil

En kurs för dig som vill komma igång eller utveckla din teknik i att färga och trycka textil, både garn och tyg.

Målet är att du efter genomgången kurs ska du kunna arbeta både självständigt och experimentellt på ett säkert och bra sätt.
Vid varje kurstillfälle har vi genomgångar av olika tekniker. Du kommer både att färga och trycka rent praktiskt. Mellan träffarna arbetar du vidare på hemmaplan med praktiska uppgifter och förberedelser inför färgning och tryckning på skolan. Du kommunicerar under arbetets gång med din grupp. Vi använder oss av Ping Pong, en webbaserad lärplattform. Det ges även möjlighet till individuell handledning via Ping Pong.

För att få intyg efter genomgången kurs krävs att minst fem av sex uppgifter är genomförda och godkända. Det krävs också att man är aktiv i sin diskussionsgrupp på Ping Pong.

Kurslängd: 1 år

Studietakt: Halvfart (vilket innebär 10 timmars arbete varje vecka)

Kursstart: Fredag och lördag 16-17 augusti kl 9-16

Övriga träffar: 18-19 oktober, 15-16 november, 17-18 januari, 27-28 mars och 8-9 maj.

Kursinnehåll
Vi startar med enkla sätt att färga garn och tyg. Vi testar också olika slag av shiboritekniker som innebär att man på olika sätt reserverar tyget före färgning. T.ex kan man göra knytningar på tyget innan man färgar. Vi kommer att använda både syntetiska och naturliga färgämnen, som reaktivfärg och koschenill.
Tryckning med pigmentfärger och reservage med enkla hjälpmedel och redskap. När det gäller tyg och garn kommer vi främst att arbeta med naturmaterial, som ull, lin och bomull. Även andra fiberslag kan bli aktuella.

Förkunskaper
Det är en fördel om du har en viss datorvana och tillgång till en digitalkamera (t ex i mobilen) för att kunna lägga upp bilder på Ping Pong under kursens gång.

I mån av plats tar vi emot ansökningar fram till kursstart

Kursinformation

Kurstider läsåret 19/20:

  • Höstterminen 19: mån 19/8 – fre 20/12

Studietakt

  • helfart eller deltid 75% (50% gäller Väv Må Väl)

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

  • Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar samt uppfyller närvarokravet så får du ett intyg vid kursavslut.

Ansökan & antagning

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett. Vid antagning prioriteras i första hand sökanden till grund- och påbyggnadskursen utifrån resultaten från referenstagningen. I mån av plats antas sedan deltagare till distanskurserna och Väv Må Väl.

 

Kostnader

Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial mm. På Fristads folkhögskola tillhandahåller vi en del av det mot en serviceavgift.

För heltidsstuderande är serviceavgiften 1700 kr per läsår, och betalningen delas upp på två tillfällen – dvs 850 kr i början av varje termin.

För halvtidstuderande är serviceavgiften  500 kr per termin

För deltidstuderande 75% är serviceavgiften 650 kr per termin

För distansstuderande halvfart är serviceavgiften 500 kr per termin

 

Serviceavgiften ger dig:

  1. Möjlighet att låna viss kurslitteratur gratis under kursen, tillgång till Office 365, kopior i begränsad omfattning i samband med undervisningen samt visst material vid estetverksamhet

  2. kaffe/te och smörgås en gång per vecka (”infokaffe” på måndagar), samt lunch vid jul- och sommaravslutning

  3. möjlighet att gratis delta i skolans kulturarrangemang

Utöver serviceavgiften förväntas du betala ungefär 1500 kr för material per år. Även kostnader för studiebesök (resor dit och ev entréavgifter) kan tillkomma.

Maria Stawåsen

Lärare, folkhögskola
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2019-04-02 17:03