Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Allmän kurs - grundskolenivå

För dig som behöver läsa in eller repetera grundskolenivån. Kursen passar både för dig som tidigare läst på högstadienivå utan att bli klar och dig som precis är klar med Sfi och vill börja läsa in grundskolan. Du får en bred allmänbildning och förbereder dig för vidare studier på gymnasienivå. Utbildningen är mellan 1 och 3 år. Hur länge beror på din tidigare skolbakgrund och hur snabbt du läste in SFI.

På allmän – grundskolenivå läser du en kombination av behörighetsgivande ämnen och spännande profilämnen, där båda delarna är lika viktiga. På schemat står det svenska, matematik, samhällskunskap och naturkunskap. Vi lägger stort fokus på att du får fortsätta utveckla din svenska i alla ämnen du läser. Därför är svenskläraren med på samhälls- och naturlektionerna. Du får också läsa engelska. Vi har både nybörjarnivå och fortsättningsnivå i engelska.

En dag i veckan läser du en av våra fyra profiler som alla har en praktisk och/eller estetisk inriktning. Här får du utveckla dig själv, din kreativitet och din reflektionsförmåga. Du väljer profil utifrån ditt intresse. I profilgruppen studerar du tillsammans med deltagare från andra klasser på allmän kurs grundskole- och gymnasienivå – en bra möjlighet att lära känna fler förutom klasskamraterna!

Att läsa på folkhögskolan kan skilja sig från vad du är van vid från tidigare skolor. Lärarledda lektioner varvas med temastudier, samtal och diskussioner, studiebesök och enskilda inlämningsuppgifter. Upplägget är en blandning mellan undervisning i grupp och individuellt arbete, där pedagogerna hjälper dig att hitta ett lämpligt sätt att studera.

Nyfiken? Kontakta oss, så berättar vi mer. Du är också välkommen på studiebesök, där du får träffa våra lärare och ambassadörer, och vara med på lektionerna en dag.

Information

Kurstider läsåret 20/21:

  • Höstterminen 20: mån 17/8 - fre 18/12
  • Vårterminen 21: tor 7/1 - fre 28/5

Kursstart:
augusti och januari

Studietakt:
helfart

Kostnader:
Undervisningen är avgiftsfri. Som vuxenstuderande förväntas man dock generellt själv köpa sin litteratur och anteckningsmaterial mm. Folkhögskolan tar ut en serviceavgift som för heltidsstudier innebär 1700 kr per termin. 

Serviceavgiften ger dig:

  • tillgång till Office 365
  • wifi
  • visst studiematerial och kopior samt tillgång till bibliotek
  • tillgång till gym, bastu och idrottshall
  • förmiddagsfika varje skoldag
  • några festliga måltider under kurstiden
  • olycksfallsförsäkring

Utöver serviceavgiften förväntas du betala ungefär 600 kr för läroböcker per år. Även kostnader för studiebesök (resor dit och ev entréavgifter) kan tillkomma.

Behörighetskrav & antagning

Behörighetskrav
För att påbörja allmän kurs på grundskolenivå behöver deltagaren ha minst godkänt i SFI D.

Ansökan & antagning
På allmän grundskolenivå kan du starta när det passar dig. Många deltagare startar i augusti eller januari, men det finns även möjlighet att starta mitt under terminen om det finns plats i klassen då. Detta är t e x bra för dig som blir klar med Sfi och vill börja studera på grundskolenivå direkt efter.

Ansökan gör du på skolans digitala ansökningsblankett i Schoolsoft. Till ansökan ska du ladda upp betyg från tidigare studier.

De som utifrån sin ansökan och sitt personliga brev har bedömts lämpliga, bjuds in till ett personligt samtal. Efter samtalet görs en samlad bedömning som ligger till grund för den slutgiltiga antagningen.

Ann-Sofie Georgsson

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2020-05-11 11:20