Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Hållbar människa - hållbart liv

Nu har vi startat vår andra omgång av Hållbar människa - hållbart liv, kursen som ger dig tid för reflektion och verktyg för att kunna leva mer hållbart i framtiden. Att ställa om till ett  hållbart samhälle handlar inte bara om förändringar i det yttre. Det handlar lika mycket om vår relation med naturen, med varandra och med oss själva  – en så kallad  inre omställning. Kursen är platsförlagd på folkhögskolan.

Hur ska jag leva mitt liv hållbart? Ekorrhjul, stress, upplevelsen av att tillvaron är svår att få ihop. Klimatkris, krig och pandemi. Omvärlden gungar och ibland gör våra inre liv det också. Vi behöver inte bara ställa om våra yttre förutsättningar kring energi, mat, boende, transporter och ekonomi - vi behöver lika mycket arbeta med vår inre omställning; vår relation med naturen, med varandra och med oss själva.

Kursen innehåller olika delar för att bemöta och ge utrymme för reflektion kring frågan "hur ska jag leva mitt liv mer hållbart". Vi läser ibland korta texter som vi reflekterar kring men jobbar också mycket praktiskt. Under kursen ges tips på litteratur som knyter an till våra teman för den som vill fördjupa sig. 

Omställningsperspektivet går som en röd tråd genom kursen och innefattar social hållbarhet, miljökunskap, Agenda 2030 samt odlingsmoment.

Naturkontakt: skogsbad – ekopsykologi - friluftsliv   

Skapande uttryck: keramik - laga/återbruka - skapa med naturmaterial - gestalta visioner 

Reflektion: inre omställning - värderingar – existentiella frågor-hållbar förändring – personlig utveckling  

Grön matglädje: växtbaserad matlagning - fermentering - näringslära - medveten konsumtion

Återhämtning & uppbyggnad: yoga –meditation – egenomsorg – fysisk träning  

Därutöver tillkommer ett antal kvällsföreläsningar.

Kursinformation

Kurstider

  • Höstterminen 2022: mån 29/8 – fre 16/12 

Studietakt

  • Halvfart, 2 dagar i veckan (måndag, tisdag)

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

  • Du får ett intyg vid kursavslut

Behörighetskrav

  • Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar. 

Kursplan Hållbar människa, hållbart liv.pdf

 

Ansökan & antagning 

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett. Till ansökan ska du bifoga ett personligt brev där du presenterar dig själv och dina tankar kring omställning.

Urval vid fler sökande än platser sker genom att en bedömning görs av din möjlighet att ta till dig av kursens innehåll och förmåga att aktivt medverka i gruppens utveckling.

Skolan kallar dig till ett samtal som sker tillsammans med andra sökande.

Antagning sker löpande.

Strular det med den digitala ansökan?
Skolan hjälper dig att få till ansökan digitalt om det strular. Kontakta någon av skolans Administrativa koordinatorer via växeln 033-23 68 00 eller sök upp någon i receptionen. Det går också bra att mejla skola för att få hjälp.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande.

En serviceavgift på 900 kr tas ut. I den ingår undervisningsmaterial i keramik och kost, förmiddagsfika, prova-på-lunch, avslutningslunch samt olycksfallsförsäkring.

Kostnader för studiebesök kan tillkomma.

Elisabet Nilebrant

Lärare, folkhögskola
Ikon för telefonnummer
Telefonnummer
Senast uppdaterad: 2022-09-06 14:11