Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Fristad Foodmaker 2019

Ansökan

Fristad Foodmaker 2019

Ansök här!

,KURSEN FÖR DIG SOM VILL LÄRA DIG MER OM DEN FRAMTIDA MATEN
-  FRÅN AKTIVISM TILL MATINNOVATION

Höstterminens program (med reservation för ändringar)

 

Torsdag 29 augusti 17.00-21.00

1. Från fast Svinn till flytande Win, FLODA: Temat för kvällen är framtidens dryck och storskalig teknik! Vi besöker ett stadsnära musteri, Glömda Äpplen i Floda, och får musta egna äpplen. Därefter tar vi oss till det närliggande Garveriet där deltagare kollaborativt får utveckla småskaliga mustare för eget bruk, kanske med en Foodtech twist!

 

Lördag 14 september 10.00-16.00

2. Stadsodling och akvaponik, GÖTEBORG: Hur odlar man kommersiellt i en stad och kan man odla fisk mitt i staden? De frågorna får vi besvarat av de duktiga odlarna William och Jonas från Kajodlingen. De guidar oss runt på deras odlingar i Frihamnen eller Lindholmen och så får vi besöka deras odling på Posthotellets tak! På eftermiddagen guidar Niklas Wennberg från Stadsjord oss igenom den fascinerande världen av akvaponik och fiskodling mitt i stan. En intressant föreläsning om havens tillstånd får man på köpet. Detta är ett tillfälle att inte missa!

 

Torsdag 26 september 17.00-21.00

3. Urban permakultur, Renströmska Trädgården, GÖTEBORG: Kan man odla enligt permakulturens tekniker och arbeta med jordkvalité, i en urban miljö? Renströmska Trädgården är Göteborgs nyaste kommersiella stadsodling som visar vägen! Här gör vi ett mindre odlingsprojekt i en historisk miljö och undersöker om blommor och ätbara sällsynta växter kan vara vägen för stadsodlingars ekonomiska hållbarhet.

 

Torsdag 10 oktober 17.00-21.00 (Prel)

4. FOODTECH möter småskalig produktion, BERGUM: Hur kan man använda digitala verktyg för att lättare sköta sina odlingar? Och kan det göra att man tappar kontakt med det som växer? Vi besöker Jordbruket i Lilla Bergum, där Olle (KRAVodlare) tar med oss runt på gården och visar vilken foodtech han använder för att förbättra sina odlingar samt att vi pratar om fördelar vs nackdelar. Digitalisering handlar ju också om det vardagliga livet – hur kan vi använda sociala medier bäst och vad gör man med dem? Samt snack om datasäkerhet och omvärldsbevakning!

 

Torsdag 24 oktober 17.00-21.00

5. Veganismen och biffen  FRISTAD: En het potatis är den veganistiska framtiden VS en hållbar frigående köttproduktion - under denna nyanserade träff får du nya perspektiv på vägen framåt och mataktivism! I rollspelsformat utmanar vi oss till att spela en karaktär för att motivera olika produktionsformer. Vi testar att laga elr äta veganska och mjölkiga rätter för jämförelse.

 

Lördag 9 november, 10.00-16.00

6. Matsvinn hos Corina Akner, VÄRT, GÖTEBORG: Vi tar en heldag och ägnar oss åt matsvinn och förädling! Vi ska äntligen laga mat ihop och tillsammans med Corina Akner från VÄRTsweden får vi ett nytt förhållningssätt till svinn och vad vi kan göra med det. Corina driver ett matsvinnsföretag som gör catering och workshops från svinn från restauranggrossister. Med kollaborativ anda avslutar vi kvällen med att organisera dumpstringsgrupper för dem som vill!

 

Torsdag 21 november 17.00-21.00

7. Grön aktivism och instagrambar mat, FRISTAD: I skydd av mörkret ger vi oss ut för att pryda Fristad med kreativ mossgraffitti! Inne i värmen lär vi oss olika tekniker för att lägga upp och fota mat, sedan skissar på nya sätt att använda IT (kanske 3D inslag) för att kommunicera framtidens tallrik, inför våra presentationer!

 

Torsdag 5 december 17.00-21.00

8. Avslutning, julbord och projektpresentationer, GÖTEBORG: Kort nytänkande presentation om våra projekt! Därefter vegansk julmat med äldre Foodmakers, inför denna träff hoppas vi att mycket av maten har tillkommit av mataktivism!

 

..........................................................................................................................

Foodmaker är en kurs som nu har engagerat över 200 matnördar, entreprenörer, aktivister, odlare, restauratörer, köttbönder och tjänstemän m.fl. genom åtskilliga intressanta möten, föreläsningar och workshops - allt med temat att förverkliga innovationer i livsmedelskedjan!

Vi har genomfört kursen i Göteborg och Borås - detta är tredje gången som den anordnas i samarbete med Fristad Folkhögskola!

Kursen är till för dig som undrar över följande frågor: Hur kan maten göra skillnad? Vad är en stadsbonde? Hur kan man äta mat från naturen? Vad är en matinnovation? Hur kan man ta tillvara på matsvinnet? Vad är Foodtech? Kan man odla fisk inomhus? Vad är permakultur? Hur i hela friden syrar man vitkål? Hur lär jag mig att odla i säsong? Kan man äta tång?

Utifrån mottot “skillnaden mellan vad du är och vad du vill, är vad du gör” vill vi genom Foodmaker vara hands-on. Du upplever med dina sinnen, du skapar och reflekterar på platser som är viktiga för matproduktion och matförsörjning. Vi arbetar med tematiska workshops på spännande platser där vi möter producenter, tillverkare, experter och eldsjälar. Learning by doing står i fokus, att odla, syra, utveckla koncept och diskutera.

Denna omgång är matinnovationer och aktivism i fokus, samtidigt som vi dyker ner i världen av Foodtech. Varannan vecka med start vecka 10 möts vi på Fristad Folkhögskola eller gör studiebesök på annan ort där matinnovation sker.

PROJEKTARBETE

Parallellt med de schemalagda tillfällena ska du som deltagare fördjupa dig i ett projektarbete som sträcker sig över hela året. Genom åren har vi fått ta del av många spännande projektarbeten i olika format - från hydroponiska odlingar i miniformat och nya odlingsföretag, till småskaliga matinnovationer och appar för vildplockat. Hur kan du vara med och utmana matsystemet utifrån dina förutsättningar? Projektetarbetet är din chans att göra det som du brinner för eller vill lära dig mer om! Alla deltagare kommer få pitcha in sitt projektarbete sista träffen på vårterminen, för att sedan hålla en redovisning i ett digitalt format för en spännande publik under höstterminen.

Vi lägger vikt vid någon form av digital dokumentation i samband med träffarna. Utöver träffarna förväntas deltagarna lägga ett par timmar vid sidan av varje träff i relation till projektarbete och inläsning av studiematerial. Inför varje tillfälle tilldelas teoretiskt studiematerial och trendspaningar för den stora bilden - på träffarna djupdyker in i spännande praktiska erfarenheter tillsammans med experter. Ju mer man engagerar sig desto mer får man ut av denna nätverkande kurs. Tillsammans skapar vi en oförglömligt kurs fullt av kollaborativt lärande och skapande av matinnovation!

Det finns även något kraftfullt i att äta tillsammans. Därför kommer ätandet vara en röd tråd genom kursen. Oftast kommer kursen att bjuda på lättare måltider från hållbara aktörer, men vissa gånger tar du som deltagare med egna råvaror som vi tillagar tillsammans.

Kursen är en bra chans för dig att på ett kreativt och lärorikt sätt bygga nya nätverk och projektidéer med andra som arbetar med mat, inom det offentliga och det privata, personer som vill starta något kopplat till mat eller brinner för maten och samhällsomställningen. Du ökar din egen självhushållning samtidigt som du får en ökad inblick i vad som sker lokalt och ute i världen! Så vad väntar du på?

Vi ses på kursen!

PRAKTISK INFO:

Platser: Första träffen är på Fristad Folkhögskola utanför Borås.

Däremellan är vi vissa träffar på skolan, men gör också flera spännande studiebesök i Göteborg och Borås med omnejd! Vi samåker i den mån vi kan!

Datum och tider för höstterminen: Kursen är på halvfartmed träffar varannan vecka från vecka 35 till vecka 49. Möjlighet att delta och söka kursen terminsvis finns.

Vissa träffar sker på vardagar, tisdagar och framförallt torsdagar, och då är tiden 17-21. Helgträffar är alltid en hel lördag.

Förkunskaper: Inga förkunskaper men nyfikenhet och engagemang krävs.

Kostnad: Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En terminsavgift på 400 kr tas ut av skolan för att täcka vissa avgifter vid kurstillfällena. Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Visst studiematerial kan behöva inhandlas av deltagarna, även om vi främst kommer erbjuda digitalt kostnadsfritt studiematerial. En lättare måltid ingår vid större delen av träffarna.

Ansökan och antagning: Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett - se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev där du motiverar varför du önskar gå Foodmaker. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser. Sök redan idag!

Kontakt: Kursledare Per Myrén, per@cmeducation.se  

Information om antagning och detaljer om kursen skickas ut till den mail som anges vid anmälan.

 

Kurstider

Kursstart för  höstterminen: 29 augusti (se program ovan)

Kursperiod: träffar varannan vecka 35 - 49

Kursuppehåll: vecka 23-34

Kursslut: 5 december 2019

Kursplatser

Borås/Göteborg/Fristad med omnejd

Studietakt

Halvfart, halvdistans, kväll och helg

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav

Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning

Fristad Foodmaker 2019 
Använd ansökningslänken på den här sidan.

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett – se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev om varför du önskar att gå kursen. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser.

Information om antagning och detaljer om kursen skickas ut till den mail som anges vid anmälan. 

 

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En serviceavgist på 400 kr per termin tas ut av skolan för att täcka viss del av mat och fikakostnaderna.

Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Viss studiematerial kan behövas inhandlas av deltagarna. En lättare måltid ingår vid varje träff.

Kursledare Foodmaker

Per Myrén, per@cmeducation.se 

Kursinformation

Kurstider

Kursstart för höstterminen: 29 augusti 2019

Kursperioder varannan vecka mellan vecka 35 - 49

Kursuppehåll: vecka 23-34

Kursslut: 5 december 2019

Du kan söka kursen terminsvis

Kursplatser

Borås/Göteborg/Fristad med omnejd

Studietakt

Halvfart, halvdistans, kväll och helg

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav

Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning

Fristad Foodmaker 2019
Använd ansökningslänken på den här sidan.

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett – se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev om varför du önskar att gå kursen. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En terminsavgift på 400 kr tas ut av skolan för att täcka vissa avgifter gällande mat och fika vid kurstillfällena. Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Viss studiematerial kan behövas inhandlas av deltagarna. En lättare måltid ingår vid varje träff.

 

Ansökan

Fristad Foodmaker 2019

Ansök här!

Senast uppdaterad: 2019-08-27 16:21