Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Kulturkväll 21 september 2023

Läsårets första kulturkväll i folkhögskolans Högtidssal torsdag 21 september kl.18:

Ett unikt tillfälle att få ta del av en föreläsning med Åsa Viksten Strömbom. Åsa är författare till boken Bottentäcken och vävarbröderna i Kubbe och ställer just nu ut på Vävkompaniet i Borås med utställningen med samma namn. Utställningen pågår till och med 23/9. 

Åsa Viksten.jpg

 

Bottentäckeväven härstammar troligen från Pehr och Zachris Persson. De levde och verkade i mitten av 1800-talet i Kubbe by, Anundsjö socken, Örnsköldsviks kommun i Ångermanland.

”Kärt barn har många namn” är ett uttryck som väl stämmer med bottentäckeväven. I muséernas arkiv ses den som ”bunden tärningsväv, kypertvariation, fönstermönstrad rosengångs-trampad, rips, tuskaftsvariation”, för att nämna några.

Hur vävsättet uppstod får vi aldrig med säkerhet veta. Möjligen kan det, som så mycket annat, ha varit ett misstag. I det här fallet kanske en felaktig trampuppknytning. Eller var det ett medvetet val av de två bröderna, som enligt hörsägen var ”finurliga”? Eftersom det vävdes mängder av rosengångstäcken i området hade de kanske tröttnat på alla rosengångsbårderna och ville väva något nytt.

Eftersom det inte finns några skriftliga bevis får vi i stället ”lyssna” till tre generationers berättelser om de två vävande bröderna Pehr och Zachris Persson och den unika bottentäckeväven.

Täcke - Åsa Viksten.jpg

 

Gratis inträde. Ingen föranmälan krävs. 

Välkommen!

 

 

 

Senast uppdaterad: 2023-09-01 11:04