Fristad Foodmaker 2019

Ansökan

Fristad Foodmaker 2019

Sök  här!

KURSEN FÖR DIG SOM VILL LÄRA MER OM URBAN MATPRODUKTION

- FRÅN JORD TILL SKÄRM 

NY KURSSTART PÅ FRISTAD FOLKHÖGSKOLA I SAMARBETE MED

CHANGEMAKER EDUCATIONS!

KURSSTART 5 MARS 2018

FÖRSTA TRÄFFEN DEN 8 MARS.

GÖTEBORGARE VARMT VÄLKOMNA!
VI SAMÅKER SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT!

 

Foodmaker är en kurs som nu har tagit över 200 matnördar, entreprenörer, aktivister, odlare, restauratörer, köttbönder, tjänstemän mm genom åtskilliga intressanta möten, föreläsningar och workshops – allt med temat att ta tillbaka makten över maten.

Vi har genomfört kursen i Göteborg och Borås och detta är andra gången den ordnas i samarbete med Fristad Folkhögskola!

Kursen är till för dig som undrar över följande frågor: Hur kan maten göra skillnad? Vad är den urbana matrörelsen? Hur producerar man mat i en stad? Kan man odla i en lägenhet eller på asfalt? Kan man odla fisk inomhus? Vad är permakultur? Hur påverkar digitaliseringen dagens jordbruk? Mår jag inte bäst av att äta med andra? Hur i hela friden syrar man vitkål? Hur kan jag lära mig att odla i säsong? Kan jag äta tång?

Utifrån mottot att "skillnaden mellan vem du är och vad du vill, är vad du gör", vill vi genom Foodmaker vara "hands-on". Du upplever med dina sinnen, du gör saker och du reflekterar på platser som är viktiga för matproduktion och matförsörjning. Vi arbetar med tematiska workshops på spännande platser där vi möter producenter, tillverkare, experter och eldsjälar. Learning by doing står i fokus, att odla, syra, utveckla koncept och diskutera.

Denna omgång är odling och självförsörjning i fokus samtidigt som vi dyker ner i digitaliseringens värld. Varannan vecka med start vecka 9 möts vi på Fristad Folkhögskola eller gör studiebesök på annan ort.

Parallellt med de schemalagda tillfällena har ska du som deltagare fördjupa dig i ett projektarbete som sträcker sig över hela året. Vi kommer att denna gång fokusera på hur matproduktionen i den digitala världen kan göra livet lättare för dagens odlare och självförsörjare. Då vi använder dessa verktyg dagligen – som mobiltelefoner och datorer – och lägger alltmer information på internet – finns det nu exempelvis nya spännande försäljningskanaler att utforska. Vi lägger även vikt vid digital dokumentation vid träffarna samt redovisning av den. Utöver träffarna bör deltagarna lägga ett par timmar vid sidan av varje träff i relation till projektarbete och läsa in material. Ju mer man engagerar sig desto mer för man ut av kursen.

Det finns något kraftfullt i att äta tillsammans. Därför kommer ätandet vara en röd tråd i kursen. Oftast kommer kursen att bjuda på mat men vissa gånger tar du som deltagare med egna råvaror som vi tillagar tillsammans.

Kursen är en bra chans för dig att på ett kreativt och lärorikt sätt bygga nya nätverk och projektidéer med andra som arbetar med mat, inom det offentliga och det privata, personer som vill starta något kopplat till mat eller brinner för maten och samhällsomställningen. Du ökar din egen självhushållning samtidigt som du får en ökad inblick i vad som sker lokalt och ute i världen! Så vad väntar du på?

Vi syns i Fristad!

PRAKTISK INFO:

Platser: Första och sista träffen är på Fristad Folkhögskola utanför Borås. Däremellan är vi vissa träffar på skolan, andra på spännande studiebesök i Göteborg/Borås med omnejd!

Datum och tider: Kursen är på halvfart över två terminer med träffar varannan vecka från vecka 9 till vecka 22, vecka 35 till vecka 49. Sommaruppehåll däremellan. Specifika datum kommer snart. Vissa träffar sker på vardagar och då är tiden 17-21 medans helgträffar alltid är en hel lördag.

Förkunskaper: Inga andra förkunskaper förutom nyfikenhet och engagemang krävs.

Kostnad: Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En terminsavgift på 350 kr tas ut av skolan för att täcka vissa avgifter vid kurstillfällena. Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Viss studiematerial kan behövas inhandlas av deltagarna. En lättare måltid ingår vid varje träff.

Ansökan & antagning: Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett – se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev om varför du önskar att gå kursen. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser. Slutgiltig antagning sker när terminsavgift betalats in.

KURSINNEHÅLL – TEMAN:

Odling

Vi lär oss teoretiskt och praktiskt vad som odlas lokalt och följer odlingsåret genom att tillsammans odla småskaligt i en odlingslott. Fokus ligger på det som är ätbart i säsong och vad som kan förädlas. I övrigt tittar vi på urban stadsodling och alternativa odlingsställen som ex en lägenhet.

Permakultur

Hur odlar man i synergi med ekosystemen? Permakultur är ett praktiskt designverktyg man kan tillämpa när man ska planera sin odling. Vi lär oss grunderna i denna planering och väljer ett litet projekt att genomföra tillsammans under årets gång.

Förädling

Vi lär oss och praktiserar olika konserveringsmetoder som syrning och fermentering. Vi pratar om digitala försäljningskanaler för förädlade produkter.

Självförsörjning

Vilka kreativa sätt kan man öka sin självförsörjning på? Exempelvis leta upp gemensamma fruktlundar, plocka ätbara växter i naturen, åka på tångsafari. Torka mat? Minska sitt matsvinn? Tillsammans utforskar vi möjligheterna vi har om man tittar utanför de vanligaste tillvägagångssätten för att förse sig med livsmedel.

Staden+landsbygden

Det händer så mycket spännande ute i världen! Genom intressanta studiebesök, föreläsningar, texter och videos exponeras deltagarna för lokala och globala initiativ inom de olika temana som skapar idéer och främjar kreativt tänkande. Omvärldsbevakningen är fokuserad på kopplingen stad och land.

Digitala verktyg + försäljning

Framtidens tekniker är redan här i dagens matproduktion. Vi använder oss dagligen av digitala verktyg som mobiltelefoner och datorer och vi lägger alltmer information på nätet. Hur kan vi koppla ihop dagens analoga jordbruk med framtidens digitala tillväxt? Här är deltagarna en del av lösningen. Vi reflekterar över de negativa och positiva aspekterna av digitalisering. Hur behåller vi kunskapen som kommer av praktisk erfarenhet där respekt för hantverk och råvara är i fokus i en alltmer digitaliserad värld? Vilka försäljningskanaler kan digitaliseringen underlätta? Kan vi hitta på nya?

Projektarbete

Deltagarna kommer att genomföra ett projektarbete under kursens gång. Det ska vara kopplat till ett av kursens teman samt digitalisering. Eventuellt sker det tillsammans med andra intressenter (privatpersoner, företag, intresseorganisationer, primärproducenter) för att lösa ett praktiskt problem hos intressenten.

 

 

 

 

HÖSTENS TRÄFFAR - FRISTAD FOODMAKER 2018

Under hösten kommer vi även att reflektera över och diskutera vad vi lär oss                  samt sätta gasen i era projektarbeten!

  

1.

 VILDA VÄXTER

 

TORSDAG 30 AUGUSTI

1700-2100 ° FRISTAD FOLKHÖGSKOLA

 

Vi går på Vilda Växter vandring med Lilian Svensk, guide och konsult kring örter, vilda växter och annat gott man kan hitta i naturen i augusti. Efter maten får vi en föreläsning/workshop om hur man tar hand om det man hittat både i augusti och andra årstider.

Finns stor möjlighet att ställa många frågor! Plats kan ev ändras närmare datumet.

 

 

2.

 STADSODLINGSSAFARI I GBG – GRÖNT PÅ TAK & FISKODLING

 

LÖRDAG 15 SEPTEMBER

0900-1700 ° GÖTEBORG

 

Hur odlar man kommersiellt i en stad och kan man odla fisk mitt i staden? De frågorna får vi besvarat av de duktiga odlarna William och Jonas från Kajodlingen. De guidar oss runt på deras odlingar i Frihamnen eller Lindholmen och så får vi besöka deras odling på Posthotellets tak! På eftermiddagen guidar Niklas Wennberg från Stadsjord oss igenom den fascinerande världen av akvaponik och fiskodling mitt i stan. En intressant föreläsning om havens tillstånd får man på köpet. Detta är ett tillfälle att inte missa!

 

 

3.

 DIGITALISERING I ODLINGSVÄRLDEN

 

TISDAG 25 SEPTEMBER

1700-2100 ° FRISTAD FOLKHÖGSKOLA

 

Hur kan man använda digitala verktyg för att lättare sköta sina odlingar? Och kan det göra att man tappar kontakt med det som växer? Via livesändning från Jordbruket i Lilla Bergum tar Olle (KRAVodlare) med oss runt på gården och visar vilka digitala verktyg han använder för att förbättra sina odlingar samt att vi pratar om fördelar vs nackdelar. Digitalisering handlar ju också om det vardagliga livet – hur kan vi använda sociala medier bäst och vad gör man med dem? Samt snack om datasäkerhet och omvärldsbevakning! Plats kan ändras.

 

 4.

 MATSVINNSWORKSHOP & FÖRÄDLING

 

LÖRDAG 13 OKTOBER

0900-1700 ° GÖTEBORG

 

Vi tar en heldag och ägnar oss åt matsvinn och förädling! Vi ska äntligen laga mat ihop och tillsammans med Corina Akner från VÄRTsweden får vi ett nytt förhållningssätt till svinn och vad vi kan göra med det. Corina driver ett matsvinnsföretag som gör catering och workshops från svinn från restauranggrossister. Vi kommer även att titta på höstens skörd och hur vi kan förädla den så att den håller sig långt in på vintern….OBS. Tid kan komma att ändras.

 

5.

 HYDROPONI I MOLNET

 

TORSDAG 25 OKTOBER

1700-2100 ° FRISTAD FOLKHÖGSKOLA

 

Hur kombinerar man bäst odling och digitalisering? Jo, genom att köra en liveworkshop över nätet med Saba från Sabzy Greens! Vi kommer bygga ett enkelt hydroponisystem att ta hem och verkligen diskutera fördelarna och nackdelarna med hydroponi – är det verkligen ett näringstätt alternativ till jordodling? Ev kommer Trädgårdsmästar-Nina förbi och vi får se hur det gått med våra odlingsprojekt på Fristad!

 

 

6 & 7.

 

HÄR FÅR NI HÅLLA I ER LITE J

 

TORSDAG 8 NOVEMBER & TORSDAG 22 NOVEMBER

1700-2100 ° ?

 

Här är inte allt bestämt än men vad vi vet är att vi kommer att prata om era projektarbeten, prepping, är odlare beredda på dessa klimatförändringar, omvärldsbevakning mm. Mer info kommer!

 

 

8.

 

SÄSONGSAVSLUTNING

 

TORSDAG 6 DECEMBER

1700-2100 ° FRISTAD FOLKHÖGSKOLA

 

Säsongsavslutningsdax! Nu är det dags att mysa ihop, äta julbord och dricka glögg!

Alla tar med sig något gott hemifrån – vi brukar köra julbord med en vegansk twist – och så äter vi tillsammans. Vi ser också framemot att lyssna till allas presentation av sina projektarbeten – här får ni ett par minuter var att stolt berätta vad ni gjort!

Ev kommer det också en hemlig gäst och förgyller kvällen….

 

 

 

 

 

Instagram: www.instagram.com/foodmakerswe

Facebook: www.facebook.com/foodmakerSWE

Hemsida: www.foodmaker.se

Kursinformation

Kurstider

Kursstart: 5 mars 2018

Kursperioder varannan vecka mellan vecka 10 - 22 och vecka 35 - 49

Kursuppehåll: vecka 23-34

Kursslut: 6 december 2018

Kursplatser

Borås/Göteborg/Fristad med omnejd

Kursträffar

Se ovan för specifika datum.och detaljer.

Första träffen den 8 mars.

Studietakt

Halvfart, halvdistans, kväll och helg

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav

Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning

Fristad Foodmaker 2018
Använd ansökningslänken på den här sidan.

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett – se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev om varför du önskar att gå kursen. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser. Slutgiltig antagning sker när terminsavgift betalats in.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En terminsavgift på 350 kr tas ut av skolan för att täcka vissa avgifter vid kurstillfällena. Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Viss studiematerial kan behövas inhandlas av deltagarna. En lättare måltid ingår vid varje träff.

 

Ansökan

Fristad Foodmaker 2019

Sök  här!


Senast uppdaterad: 2018-11-09 16:24