Foodmaker Borås

KURSEN FÖR DIG SOM VILL LÄRA MER OM URBAN MATPRODUKTION - FRÅN JORD TILL BORD

 

Hur kan maten göra skillnad? Vad är den urbana matrörelsen? Hur producerar man mat i en stad? Kan man odla i en lägenhet eller på asfalt? Och vem vill köpa det du producerar? Folkhögskolekursen Foodmaker Borås är en unik möjlighet för dig som vill få en teoretisk och praktisk överblick över den lokala matproduktionen och matkulturen. Vi berör allt från odling, djurhållning och förädling till aktivism, konst, politik, omställning och affärsutveckling.

Vi kommer att arbeta med tematiska workshops på spännande platser där vi möter producenter, tillverkare, experter och eldsjälar. Learning by doing står i fokus, att odla, stycka, syra, utveckla koncept och diskutera.

Parallellt med de schemalagda tillfällena har du som deltagare i kursen möjlighet att fördjupa dig i ett projekt, eller ämne, själv eller tillsammans med andra. Det kan vara att utveckla ett nytt koncept/affärsidé eller någonting som går att applicera på ditt nuvarande jobb? Du kanske vill nörda ner dig i syrning eller cider, odling eller korvstoppning? Eller så vill du lära dig mer mat i relation till konst, politik, rättvisefrågor, omställning, you name it…Det är du som kommer med idéerna och vi kan hjälpa dig att förverkliga dem.

Det finns något kraftfullt i att äta tillsammans. Därför kommer ätandet vara en röd tråd i kursen. Oftast kommer kursen att bjuda på mat men vissa gånger tar du som deltagare med egna råvaror som vi tillagar tillsammans.

Kursen är en bra chans för dig att på ett kreativt och lärorikt sätt bygga nya nätverk och projektidéer med andra som arbetar med mat, inom det offentliga och det privata, personer som vill starta något kopplat till mat eller brinner för maten och samhällsomställningen.

 

Kursen består av 7 träffar (kvällstid) med visst eget arbete emellan träffarna och 3 st helgträffar. Vi ses i  Borås med omnejd samt ett par träffar i Göteborgsområdet. Kursen startar med en hemuppgift som ska presenteras vid första gemensamma träffen. Första träffen sker onsdagen den 23 augusti.

För den som önskar går det att söka CSN. Omfattningen är 20 veckor på halvfart (50%) och sker under perioden 21 augusti – 22 december 2017.

21 aug - Kursstart, eget arbete

 

Ons 23 aug - kl 17-21

Introduktion, Hållbarhet och Klimat

 

Sön 3 sep, kl 10-16

Syrning - Klassisk surkål och kemin bakom mjölksyra.

 

Ons 13 sept kl 17-21

Skörd: odling/foraging

 

Lör 23 sept, kl 8-19

Havsbruk: tångsafari med Caxalot

 

Ons 4 okt, kl 17-21

Mat och entrepenörskap

 

Lör 21 okt, kl 10-16

Urban odling/Stadsodling

 

Ons 1 nov, kl 17-21

Slakt/Djurhållning/Produktion/förädling/entrepenörskap

 

Ons 15 nov, kl 17-21

Cirkulär ekonomi och hållbart företagande

 

Ons 29 nov, kl 17-21

Staden och hållbarheten

 

Ons 6 dec, kl 17-21

Future Christmas Food

 

 

Lite mer detaljer......

 

1/ INTRODUKTION – Vad är foodmaker? Vad ska vi göra under kursen? Vad är era förväntningar? Allt det ska vi besvara och så får vi ett föredrag om hållbarhet av en mycket spännande gäst! Kvällsträff. Plats: Borås.

 

2/ SYRNING – Vi pratar om kemin bakom mjölksyrning och lär oss göra egen klassisk surkål, möjligheterna till att experimentera med andra grönsaker finns också. Heldag. Plats: Fristad Folkhögskola.

 

3/ SKÖRD – Hur tar man bäst tillvara på sommarens alla underbara grönsaker? Hur kan de förädlas på bästa sätt? Lärare från Fristad guidar oss igenom höstskördens alla ljuvliga möjligheter. Plats: Fristad Folkhögskola. (Notera även att det är skördefest i Borås dessa dagar!)

 

4/ TÅNGSAFARI – Tång som mat? Tångföretaget Catxalot tar oss med ut på en saltstänkt tur där vi får skörda vår egen tång och tillsammans laga mat av det vi hittat. Catxalot berättar om tång och om sin företagarresa som rymmer både allvar och humor. Heldag. Plats: Havstenssund.

 

5/ MAT & ENTREPRENÖRSKAP – En spännande matföretagare berättar om de utmaningar och glädjeämnen hen har mött på sin resa. Kvällsträff.

 

6/ KAJODLINGEN – Stans stadsodlingar skjuter mot nya höjder! Vi ska upp på Posthotellets tak där Billy och Jonas från Kajodlingen har börjat odla åt hotellets restauranger. Vi pratar om hur man kan odla i staden och får grundläggande kunskap om säsongens moment i en odlingsbädd. Heldag. Plats: Posthotellet, Göteborg.

 

7/ DJURHÅLLNING & KÖTT – Vi besöker en gård med djur och får reda på hur det går till före, under och efter slakt. Vad finns det att tänka på kring djurhållning? Vem har tidigare klappat en ko? Bered er på ett par intressanta timmar. Kvällsträff.

 

8/ CIRKULÄR EKONOMI & HÅLLBART FÖRETAGANDE –  Vi pratar om cirkulär ekonomi och omställning från industriell till lokal matproduktion. Kvällsträff. Plats: Borås.

 

9/ STADEN & HÅLLBARHETEN – Vad händer i Borås? Vad finns det för spännande initiativ på gång i matrörelsen? Kvällsträff. Plats: Borås.

 

10/ FUTURE CHRISTMAS FOOD – En kurs i matproduktion kan ju inte avslutas på något annat sätt än med att äta mat ihop! Igen! Vi knyter ihop säcken med ett spännande julbord vi skapat tillsammans. Men vad kommer vi äta för julmat om 20 år? Det och mycket annat kommer vi kunna prata om vid sista tillfället och diskuterar hur vi tar vidare vår nya kunskaper in i 2018. Kvällsträff. Plats: Fristad Folkhögskola.

 

Men diskussionämnena stannar inte här – vi kommer även att ha möjlighet att diskutera bl a följande (och annat ni vill ta upp):

 

*URBANA MATRÖRELSER; aktivism, DIY, konst, politik, lokal mat i globalt sammanhang

 

*DESIGNING GOOD LIFE – Mat och design, vad är det? Designa måltiden som social mötesplats?

 

*LIFE ON MARS – Mat, ny teknik, framtiden. 3D-printing, växthusskrapor, överlevnad, dystopi…

 

Kursen avslutas med en reflekterande uppgift.

 

Bakgrund

 

Foodmaker Borås har genomförts i Göteborg med omnejd vid fyra tidigare tillfällen under 2014-2017. Fler än 200 personer har följt och medverkat som deltagare, föreläsare och inspiratörer. Se vidare på vår Facebook sida: https://www.facebook.com/foodmakerSWE/

Kursinformation

Kurstider

21:e augusti – 22:a december 2017. Första träff den 23 augusti.

Studietakt

Halvfart, halvdistans, kväll och helg

Kursen består av 7 träffar (kvällstid) med visst eget arbete mellan träffarna och 2-3 helgträffar. Vi träffas i Borås med omnejd samt ett par träffar i Göteborgsområdet.

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav

Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett. Till ansökan ska du förutom personbevis bifoga ett personligt brev där du berättar varför du vill gå kursen och lite om din bakgrund. Löpande ansökning fram till kursstart.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du bekostar själv resor och eventuell litteratur du vill införskaffa själv. Vid vissa tillfällen tar deltagarna själva med sig råvaror och utrustning efter anvisningar. Skolan tar ut en serviceavgift på 500 kr per termin. För dessa pengar får du mat och dryck vid träffarna.

Senast uppdaterad: 2017-10-18 12:38