Fristad Foodmaker 2019

Ansökan

Fristad Foodmaker 2019

Ansök här!

KURSEN FÖR DIG SOM VILL LÄRA MER OM FRAMTIDENS MATPRODUKTION

NY KURSSTART PÅ FRISTAD FOLKHÖGSKOLA I SAMARBETE MED

CHANGEMAKER EDUCATIONS!

KURSSTART 4 MARS 2019

FÖRSTA TRÄFFEN DEN 7 MARS.

GÖTEBORGARE VARMT VÄLKOMNA!
VI SAMÅKER SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT!

INFO OM KURSINNEHÅLL/TEMAN KOMMER I BÖRJAN AV FEBRUARI

 

Foodmaker är en kurs som nu har tagit över 200 matnördar, entreprenörer, aktivister, odlare, restauratörer, köttbönder, tjänstemän mm genom åtskilliga intressanta möten, föreläsningar och workshops – allt med temat att ta tillbaka makten över maten.

Vi har genomfört kursen i Göteborg och Borås och detta är tredje gången den ordnas i samarbete med Fristads Folkhögskola!

Kursen är till för dig som undrar över följande frågor: Hur kan maten göra skillnad? Vad är den urbana matrörelsen? Hur producerar man mat i en stad? Kan man odla i en lägenhet eller på asfalt? Kan man odla fisk inomhus? Vad är permakultur? Hur påverkar digitaliseringen dagens jordbruk? Mår jag inte bäst av att äta med andra? Hur i hela friden syrar man vitkål? Hur kan jag lära mig att odla i säsong? Kan jag äta tång?

Utifrån mottot att "skillnaden mellan vem du är och vad du vill, är vad du gör", vill vi genom Foodmaker vara "hands-on". Du upplever med dina sinnen, du gör saker och du reflekterar på platser som är viktiga för matproduktion och matförsörjning. Vi arbetar med tematiska workshops på spännande platser där vi möter producenter, tillverkare, experter och eldsjälar. Learning by doing står i fokus, att odla, syra, utveckla koncept och diskutera.

Parallellt med de schemalagda tillfällena har ska du som deltagare fördjupa dig i ett projektarbete som sträcker sig över hela året. Vi kommer att denna gång fokusera på hur matproduktionen i den digitala världen kan göra livet lättare för dagens odlare och självförsörjare. Då vi använder dessa verktyg dagligen – som mobiltelefoner och datorer – och lägger alltmer information på internet – finns det nu exempelvis nya spännande försäljningskanaler att utforska. Vi lägger även vikt vid digital dokumentation vid träffarna samt redovisning av den. Utöver träffarna bör deltagarna lägga ett par timmar vid sidan av varje träff i relation till projektarbete och läsa in material. Ju mer man engagerar sig desto mer får man ut av kursen. Vi skapar en oförglömlig kurs fylld av nätverkande och lär oss tillsammans!

Det finns även något kraftfullt i att äta tillsammans. Därför kommer ätandet vara en röd tråd i kursen. Oftast kommer kursen att bjuda på mat men vissa gånger tar du som deltagare med egna råvaror som vi tillagar tillsammans.

Kursen är en bra chans för dig att på ett kreativt och lärorikt sätt bygga nya nätverk och projektidéer med andra som arbetar med mat, inom det offentliga och det privata, personer som vill starta något kopplat till mat eller brinner för maten och samhällsomställningen. Du ökar din egen självhushållning samtidigt som du får en ökad inblick i vad som sker lokalt och ute i världen! Så vad väntar du på?

Vi syns i Fristad!

PRAKTISK INFO:

Platser: Första och sista träffen är på Fristad Folkhögskola utanför Borås. Däremellan är vi vissa träffar på skolan, andra på spännande studiebesök i Göteborg/Borås med omnejd!

Datum och tider: Kursen är på halvfart över två terminer med träffar varannan vecka från vecka 10 till vecka 23, vecka 35 till vecka 49. Sommaruppehåll däremellan. Specifika datum kommer snart. Vissa träffar sker på vardagar och då är tiden 17-21 medan helgträffar alltid är en hel lördag.

Förkunskaper: Inga andra förkunskaper förutom nyfikenhet och engagemang krävs.

Kostnad: Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En terminsavgift på 350 kr tas ut av skolan för att täcka vissa avgifter vid kurstillfällena. Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Viss studiematerial kan behövas inhandlas av deltagarna. En lättare måltid ingår vid varje träff.

Ansökan & antagning: Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett – se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev om varför du önskar att gå kursen. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser.

Information om antagning och detaljer om kursen skickas ut till den mail som anges vid anmälan.  

Kursinformation

Kurstider

Kursstart: 4 mars 2019

Kursperioder varannan vecka mellan vecka 10 - 22 och vecka 35 - 49

Kursuppehåll: vecka 23-34

Kursslut: 5 december 2019

Kursplatser

Borås/Göteborg/Fristad med omnejd

Kursträffar

Se ovan för specifika datum.och detaljer, denna information släpps 2019 inför första träffen.

Första träffen den 7 mars.

Studietakt

Halvfart, halvdistans, kväll och helg

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav

Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning

Fristad Foodmaker 2018 
Använd ansökningslänken på den här sidan.

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett – se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev om varför du önskar att gå kursen. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser.

Information om antagning och detaljer om kursen skickas ut till den mail som anges vid anmälan. 

 

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En terminsavgift på 350 kr tas ut av skolan för att täcka vissa avgifter vid kurstillfällena. Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Viss studiematerial kan behövas inhandlas av deltagarna. En lättare måltid ingår vid varje träff.

Kursledare Foodmaker

Kursinformation

Kurstider

Kursstart: 4 mars 2019

Kursperioder varannan vecka mellan vecka 10 - 22 och vecka 35 - 49

Kursuppehåll: vecka 23-34

Kursslut: 5 december 2019

Kursplatser

Borås/Göteborg/Fristad med omnejd

Kursträffar

Se ovan för specifika datum.och detaljer.

Första träffen den 7 mars.

Studietakt

Halvfart, halvdistans, kväll och helg

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav

Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning

Fristad Foodmaker 2019
Använd ansökningslänken på den här sidan.

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett – se länk längre upp. Till ansökan ska du bifoga ett kort personligt brev om varför du önskar att gå kursen. Vi har löpande antagning med begränsat antal platser.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. En terminsavgift på 350 kr tas ut av skolan för att täcka vissa avgifter vid kurstillfällena. Deltagarna bekostar själva resor till och från Fristad Folkhögskola samt transport vid studiebesök. Viss studiematerial kan behövas inhandlas av deltagarna. En lättare måltid ingår vid varje träff.

 

Ansökan

Fristad Foodmaker 2019

Ansök här!

Senast uppdaterad: 2019-01-16 13:48