Foodmaker Borås

KURSEN FÖR DIG SOM VILL LÄRA MER OM URBAN MATPRODUKTION - FRÅN JORD TILL BORD

Hur kan maten göra skillnad? Vad är den urbana matrörelsen? Hur producerar man mat i en stad? Kan man odla i en lägenhet eller på asfalt? Och vem vill köpa det du producerar?

Folkhögskolekursen Foodmaker Borås är, i samarbete med Changemaker Educations i Göteborg, en unik möjlighet för dig som vill få en teoretisk och praktisk överblick över den lokala matproduktionen och matkulturen. Vi berör allt från odling, djurhållning och förädling till aktivism, konst, politik, omställning och affärsutveckling.

Vi kommer att arbeta med tematiska workshops på spännande platser där vi möter producenter, tillverkare, experter och eldsjälar. Learning by doing står i fokus, att odla, stycka, syra, utveckla koncept och diskutera.

Parallellt med de schemalagda tillfällena har du som deltagare i kursen möjlighet att fördjupa dig i ett projekt, eller ämne, själv eller tillsammans med andra. Det kan vara att utveckla ett nytt koncept/affärsidé eller någonting som går att applicera på ditt nuvarande jobb? Du kanske vill fokusera helt på syrning eller cider, odling eller korvstoppning? Eller så vill du lära dig mer mat i relation till konst, politik, rättvisefrågor, omställning. Det är du som kommer med idéerna och vi kan hjälpa dig att förverkliga dem

Det finns något kraftfullt i att äta tillsammans. Därför kommer ätandet vara en röd tråd i kursen. Oftast kommer kursen att ordna med mat men vissa gånger tar du som deltagare med egna råvaror som vi tillagar tillsammans.

Kursen är en bra chans för dig att på ett kreativt och lärorikt sätt bygga nya nätverk och projektidéer med andra som arbetar med mat, inom det offentliga och det privata, personer som vill starta något kopplat till mat eller brinner för maten och samhällsomställningen.

Kursen, som är CSN berättigad, är 20 veckor på halvfart (50%) och sker under perioden 7 augusti - 22 december 2017. Kursen består av 10 träffar (kvällstid) med visst eget arbete mellan träffarna och 2-3 helgträffar. Vi träffas i Borås med omnejd samt ett par träffar i Göteborgsområdet.

Du är välkommen med din ansökan så fort som möjligt. Tidigare kurser har visat sig vara mycket populära så vänta inte för länge - det är först till kvarn som gäller!

Teman (prel)

URBANA MATRÖRELSER - Aktivism, DIY, konst, politik, lokal mat i globalt sammanhang

JÄSNING/SYRNING - Vad händer i processen? Testa och smaka.

DJURHÅLLNING OCH KÖTT - Hur går det till? Hur styckas ett lamm?

TÅNGSAFARI - tång som mat? Produktion, förädling och försäljning?

DESIGNING GOOD LIFE - Mat och design, vad är det? Designa måltiden som social mötesplats?

STADSODLING - Få grundläggande kunskap om säsongens moment i en odlingsbädd och hur man kan odla i staden.

KONCEPTUTVECKLING OCH PAKETERING - Skapa koncept, paketera tjänster, leverera produkter och tjäna pengar... vad händer på den urbana scenen?

DEN HÅLLBARA MATEN - Omställning, hållbar utveckling, staden, landet och maten...

LIFE ON MARS - Mat, ny teknik, framtiden. 3D-printing, växthusskrapor, överlevnad, dystopi...

Läs mer på www.foodmaker.se

Kursinformation

Kurstider

7:e augusti – 22:a december 2017

Studietakt

Halvfart, halvdistans, kväll och helg

Kursen består av 10 träffar (kvällstid) med visst eget arbete mellan träffarna och 2-3 helgträffar. Vi träffas i Borås med omnejd samt ett par träffar i Göteborgsområdet.

Intyg & utbildningsbevis efter avslutad kurs

Under förutsättning att du har klarat kursens alla delar får du ett intyg och utbildningsbevis vid kursavslut.

Behörighetskrav

Du ska fylla minst 18 år det året kursen startar och ha en avslutad gymnasieutbildning.

Ansökan & antagning

Ansökan görs på skolans digitala ansökningsblankett. Till ansökan ska du förutom personbevis bifoga ett personligt brev där du berättar varför du vill gå kursen och lite om din bakgrund. Sista datum att ansöka är 16 juni och vi meddelar strax därefter om du har blivit antagen.

Kostnader

Själva utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigande. Du bekostar själv resor och eventuell litteratur du vill införskaffa själv. Vid vissa tillfällen tar deltagarna själva med sig råvaror och utrustning efter anvisningar. Skolan tar ut en serviceavgift på 500 kr per termin. För dessa pengar får du mat och dryck vid träffarna.


Senast uppdaterad: 2017-05-15 10:34